kele
perec1
garas1
64. évfolyam
12. szám
Megjelenés:
2020. 03. 26.
kiscim1220
 

kertesz1220A kora tavasszal nyíló virágok egyik legszebbje a nárcisz, melynek világos szirmai igazán üdítően hatnak a téli, kora tavaszi szürkeségben. Több mint tízezer nárciszfajta létezik a világon, fajtától függően március és május között virágzik.

Bővebben...

kertesz0220Talán meglepően hangzik, de a tűlevelű örökzöldeket gyakran veszélyezteti a téli kiszárdás. Mivel az örökzöldek télen is aktívak, a vízben oldott tápanyagot felszívják a talajból, tovább folyik a fotoszintézis, a légzés és a párologtatás is.

Bővebben...

kertesz4519Annak ellenére, hogy az idei év kihívásokkal teli volt a szőlőtermesztés szempontjából, a bor idén is minden minőségi fokozatban elkészíthető. Októberben-novemberben a szürettől és az erjedéstől függően van, ahol már újbor van a hordókban, de van, ahol igazából még el sem kezdődött az erjedés. Ebben az időszakban a legfontosabb az úgynevezett első fejtés, vagyis a bor leválasztása a seprűről, ennek időzítése és megfelelő elvégzése. Általában is és a hagyományos borkészítésnél is elmondható, hogy a mielőbbi és félig nyílt első fejtés a legmegfelelőbb eljárás, ez pedig egy-két hetet jelent a befejezett forrás után. Ezzel a bor megtartja frissességét, íz- és illattisztaságát.

Bővebben...

kertesz2819Az egyik legkedveltebb dísznövényünk a rózsa, amely rendszeres ápolásra és gondozásra szorul. A forró nyári időszakban is rendszeres öntözést kíván, különösen a fiatal tövek. Az idősebbeknek már a talaj mélyebb rétegeibe is lenyúlik a gyökere, így azokat kevésbé viseli meg a szárazság, de az új telepítésűeket nagyobb vízadagokkal rendszeresen kell öntözni. A talaj felső 25 centis rétegét kellene átnedvesíteni úgy, hogy a növény tövéhez öntjük a vizet, ügyelve, hogy a levelekre ne fröccsenjen. Ezek a nagy vízadagok a tavaszi ültetésű rózsáknál kiemelten fontosak.

Bővebben...

kertesz2519Valószínűleg forró, kánikulával teli nyarunk lesz idén is, de emiatt nem kell lemondanunk a színes balkonról, kertről, ha jól válogatjuk ki a virágjainkat. Íme néhány, amely igencsak jól bírja a forró nyarakat.

Bővebben...

puszpang17191A puszpáng (Buxus sempevirens) kertjeink leggyakoribb lomblevelű, örökzöld növénye. Szinte mindenütt megél, lassan növekedő és metszéssel szépen alakítható bokor. Néhány évvel ezelőtt jelent meg nálunk is egy igen veszélyes kártevője, a selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis), amelynek a hernyója tarra rágja a bokor lombozatát, amely rendszerint nem is hajt ki újra!

Bővebben...

kertesz14192A hajnalka (Ipomoea) nemzetségbe több mint 600 egynyári, kétnyári és évelő, lágy, valamint fás szárú faj tartozik. Mindenki ismeri a kúszóhajnalkákat, de a nemzetségbe tartozik például a batáta is. 

Bővebben...

kertesz02191Komoly termesztési lehetőségekkel a jövő gyümölcsének is nevezik az indiánbanánt. Egy amerikai származású, egyszerűen nevelhető, magas esztétikai értékű, különleges gyümölcsfajtáról van szó, amely a mi éghajlati viszonyaink között remekül megél.

Bővebben...

kertesz4418A naspolya kistermetű fa vagy többnyire tövétől ágas bokor, amely a kertekben kettős célt is szolgálhat: ízes gyümölcse akkor fogyasztható, amikor nem vagyunk bőven a gyümölcsnek, de tekinthetjük díszcserjének is, hiszen molyhos, lándzsás levelei, sűrű lombja, csinos alakja, valamint 3–5 centi átmérőjű, május közepén nyíló fehér virágai erre is okot adnak.

Bővebben...

kertesz4118Hogy hogyan kell a málnabokrot megmetszenünk, attól függ, mikor terem – évente egyszer vagy kétszer. A málnának két fő típusát ismerjük, attól függően, mikor hoz gyümölcsöt. Ezek szerint vannak egyszer termő nyári málnafajták és kétszer termő, úgynevezett őszi vagy folyton termő málnafajták.

Bővebben...

kertesz40181A májustól júniusig virágzó bazsarózsa a virágzási ideje miatt kapta a pünkösdi rózsa nevet. A színes, gyakran illatos növény frissessége, üdesége a lélek megújulását, a kert kiteljesedését jelképezi. Hosszú életű, akár 100 évet is megélő növény, amely némi odafigyeléssel könnyen teleltethető.  

Bővebben...

kertesz0918Annak ellenére, hogy a tél február végére megmutatta az igazi erejét, február végén, március elején megérkezett a magvetés, a palántanevelés kezdetének időszaka. A lakásban, konyhában, világos, meleg helyen lehet jó minőségű, életrevaló zöldség- és virágpalántákat nevelni.

Bővebben...

kertesz0518A több elnevezéssel is rendelkező népszerű pozsgás növény nagyon egyszerűen tartható. Elágazó, fásodó törzse fa alakú. Fényes sötétzöld levelei gyakran vöröses szélűek, oválisak és húsosak, különösen, ha a növény teljes napsütést élvezhet. A törpe vagy lassú fejlődésű fajtákból nagy tűrőképességű, különleges formájú bonsai-fák is nevelhetők.

Bővebben...

kertesz0118A természetet, a kertészkedést kedvelő emberek többsége aggódva figyeli a „januári tavaszban” az orgonabokrok duzzadó rügyeit, az előbújó tulipánokat, a virágzó tőzikét, hóvirágot. Félő ugyanis, hogy az enyhe időjárást hideg időszak váltja fel, és jelentős fagykárok következnek be. Szerencsére ilyenkor januárban a mélyebben gyökerező növények nem hagyják magukat félrevezetni, a talaj alsóbb rétegei ugyanis nem melegedtek fel. Így például az egyébként korán ébredő kajszi- és őszibarack, a cseresznye és a meggy rügyei mélynyugalmi állapotban vannak, a nedvkeringés nem indult meg bennük.

Bővebben...

kertesz4517Habár az utóbbi években, úgy tűnik, alábbhagyott, de vidékünkön még mindig széles körben elterjedt „népbetegség” a kerti hulladékok és az avar égetése. Pedig ez a tevékenység káros a környezetre és az emberi egészségre, emellett pazarló is. Az értékes szerves anyagból az égetés során hamu keletkezik, ez pedig csak korlátozottan jó trágyázásra. Ezzel szemben komposztáláskor maradéktalanul elbomlanak a növényi részek és hasznos humusz keletkezik.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben