kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

levendula3620Az egyre inkább népszerű és már szinte minden kertben megtalálható levendulát is metszeni kell. Vágjuk vissza az új hajtásokat, hogy bokrosodjanak, ezen kívül ha az első évben levágjuk a virágbimbókat róla, akkor a következő évben nagyobb bokrunk lesz. Ez segít a bokrok egészségesen és fiatalon tartásában.

Bővebben...

kertesz3520A tulipán, a jácint, a nárcisz, a gyöngyike és a többi, korán tavasszal pompázó virágok hagymáit most – és nem később – kell elültetni, hogy még ősszel gyökeret fejleszthessenek. A megtisztított, egészséges hagymákat olyan mélyen kell a felásott talajban elhelyezni, hogy felettük legalább kétszer olyan vastag földréteg legyen, mint a hagyma magassága. Figyeljünk a hagymák őszi ültetésénél, mert a szép virágzást a helyes ültetéssel alapozzuk meg.

Bővebben...

kertesz2520Mindenki tisztában van a gyümölcsfák tavaszi és őszi metszésének fontosságával. Az azonban kevésbé ismert tény, hogy főleg a nagyobb fák megmetszése nyáron is igen előnyös lehet.

Bővebben...

kertesz2220A bukszus olyan növény, amely egész évben megőrzi zöld leveleit. Így ha azt akarjuk, hogy a növény megőrizze tömött formáját, a megfelelő módon a megfelelő időben kell metszenünk.

Bővebben...

kertesz2020A bokorbabhoz hasonlóan termeszthető növény hüvelyes termésű, rendkívül tápláló magvakat érlel. Októberben a saját kertünkben is szüretelhetjük. A földimogyoró a világ második olajnövénye. A legnagyobb területen Kínában, Indiában és az USA-ban termelik. A magja 40–50 százalék olajat tartalmaz, de 25–30 százalék a fehérjetartalma is. A magból préselt olaj egyenértékű az olívaolajjal, tehát fontos étkezési alapanyag. Préspogácsája és lombja kiváló állati takarmány.

Bővebben...

kertesz1720A jó idő és a tapasztalt, már-már aszálynak nevezhető időszak beköszöntével nem árt vigyázni a kert, az udvar, a veteményes locsolására sem. Locsoljunk okosan!

Bővebben...

kertesz1220A kora tavasszal nyíló virágok egyik legszebbje a nárcisz, melynek világos szirmai igazán üdítően hatnak a téli, kora tavaszi szürkeségben. Több mint tízezer nárciszfajta létezik a világon, fajtától függően március és május között virágzik.

Bővebben...

kertesz0220Talán meglepően hangzik, de a tűlevelű örökzöldeket gyakran veszélyezteti a téli kiszárdás. Mivel az örökzöldek télen is aktívak, a vízben oldott tápanyagot felszívják a talajból, tovább folyik a fotoszintézis, a légzés és a párologtatás is.

Bővebben...

kertesz4519Annak ellenére, hogy az idei év kihívásokkal teli volt a szőlőtermesztés szempontjából, a bor idén is minden minőségi fokozatban elkészíthető. Októberben-novemberben a szürettől és az erjedéstől függően van, ahol már újbor van a hordókban, de van, ahol igazából még el sem kezdődött az erjedés. Ebben az időszakban a legfontosabb az úgynevezett első fejtés, vagyis a bor leválasztása a seprűről, ennek időzítése és megfelelő elvégzése. Általában is és a hagyományos borkészítésnél is elmondható, hogy a mielőbbi és félig nyílt első fejtés a legmegfelelőbb eljárás, ez pedig egy-két hetet jelent a befejezett forrás után. Ezzel a bor megtartja frissességét, íz- és illattisztaságát.

Bővebben...

kertesz2819Az egyik legkedveltebb dísznövényünk a rózsa, amely rendszeres ápolásra és gondozásra szorul. A forró nyári időszakban is rendszeres öntözést kíván, különösen a fiatal tövek. Az idősebbeknek már a talaj mélyebb rétegeibe is lenyúlik a gyökere, így azokat kevésbé viseli meg a szárazság, de az új telepítésűeket nagyobb vízadagokkal rendszeresen kell öntözni. A talaj felső 25 centis rétegét kellene átnedvesíteni úgy, hogy a növény tövéhez öntjük a vizet, ügyelve, hogy a levelekre ne fröccsenjen. Ezek a nagy vízadagok a tavaszi ültetésű rózsáknál kiemelten fontosak.

Bővebben...

kertesz2519Valószínűleg forró, kánikulával teli nyarunk lesz idén is, de emiatt nem kell lemondanunk a színes balkonról, kertről, ha jól válogatjuk ki a virágjainkat. Íme néhány, amely igencsak jól bírja a forró nyarakat.

Bővebben...

puszpang17191A puszpáng (Buxus sempevirens) kertjeink leggyakoribb lomblevelű, örökzöld növénye. Szinte mindenütt megél, lassan növekedő és metszéssel szépen alakítható bokor. Néhány évvel ezelőtt jelent meg nálunk is egy igen veszélyes kártevője, a selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis), amelynek a hernyója tarra rágja a bokor lombozatát, amely rendszerint nem is hajt ki újra!

Bővebben...

kertesz14192A hajnalka (Ipomoea) nemzetségbe több mint 600 egynyári, kétnyári és évelő, lágy, valamint fás szárú faj tartozik. Mindenki ismeri a kúszóhajnalkákat, de a nemzetségbe tartozik például a batáta is. 

Bővebben...

kertesz02191Komoly termesztési lehetőségekkel a jövő gyümölcsének is nevezik az indiánbanánt. Egy amerikai származású, egyszerűen nevelhető, magas esztétikai értékű, különleges gyümölcsfajtáról van szó, amely a mi éghajlati viszonyaink között remekül megél.

Bővebben...

kertesz4418A naspolya kistermetű fa vagy többnyire tövétől ágas bokor, amely a kertekben kettős célt is szolgálhat: ízes gyümölcse akkor fogyasztható, amikor nem vagyunk bőven a gyümölcsnek, de tekinthetjük díszcserjének is, hiszen molyhos, lándzsás levelei, sűrű lombja, csinos alakja, valamint 3–5 centi átmérőjű, május közepén nyíló fehér virágai erre is okot adnak.

Bővebben...

MCSi Design