kele
perec1
garas1
65. évfolyam
2. szám
Megjelenés:
2021. 01. 14.
kiscim0221
 

Vályi Sándor, a „távoli vidék” költője

valyi12181A Muraszombati Területi és Tanulmányi Könyvtárban pénteken este bemutatták Vályi Sándor háború előtti muraszombati ügyvéd, publicista és költő, a város zsidó közösségének egykori elnöke Iz dežele daljne című, Jožef Smej szlovén fordításában és Bojan Zadravec kiadásában megjelent verseskötetét.
Császár Sebastijan a Mi lesz velünk? című, a dicső márciust megidéző Vályi-vers előadásával méltó bevezetőt adott az est hangulatához, jellegéhez. A költemény eredetiben a Muraszombat és Vidéke című hetilapban jelent meg, melyben Vályi 1905 és 1910 között publikált.
Franc Kuzmič, a versek egyik összegyűjtője rövid ismertetésében bemutatta azt a korszakot, melyben a költemények születtek, az 1910-es és 20-as évek elejéig, az elcsatolásig tartó korszakot. Ezt követően Vályi pályája, bár a zsidósághoz való tartozását sose titkolta, lefelé ívelt. Még a 45-ös felszabadítók sem sajnálták tőle a „kegyelemdöfést”, több száz szakkönyvből és lexikonból álló házi könyvtárát saját udvarán égették el. Ugyancsak Kuzmič emelte ki a verseskönyv témái közül a hazafias verseket, amelyeket a szerelmi és a vallási tematikájú versek mellett a legértékesebbeknek tart.
valyi12182A versek Smej segédpüspök általi fordításait Polona Vetrih színművész, Valyi szlovén verseinek tolmácsolója értékelte, „nagyon jó” jelzővel illetve azokat. Ezt, mint mondta, egy jó előadó rögtön megérzi, mert nincs sok fölösleges magyarázat, kitérő kanyar.
Vályi unokája, az Amerikai Egyesült Államokban élő Kathy a nagyapja költészetéről és a kiadvány születéséről egy két évvel ezelőtt egy hawaii nyaralásán értesült. Mint mondta, a hír kapcsán – a pillanatnyi családi élvezetek helyszínén egy másik világnak, a rettenetes múlt időnek az ütközése kapcsán – majdnem elájult. Végezetül Bojan Zadravec kiadónak, ötletgazdásnak mondott hálát a hangulatos estért, majd a közönséghez fordulva kiemelte: hogy az 1944-ben koncentrációs táborban kivégzett nagyapa világítótoronyként hirdesse a bátorságot és legyen támaszunk a köztünk lévő rossz leküzdésében.
MCSi Design