kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

A fotográfia összehozza az embereket

pannonref0617Pénteken idén ismét megnyílt a Pannonia Reflections című fotókiállítás a lendvai Várgalériában, melyet a Lendvai Galéria-Múzeum a Pannonia Fotóklubbal szervezett meg. Az esemény a Szlovén Fotóművészek Szövetsége, az AFIAP (Amerikai Fotósok Szövetsége) és más nemzetközi fotótársaságok támogatásával valósult meg.
Davor Dolenčič, a Pannonia Fotóklub elnöke köszöntőjében kifejtette: a 3. Nemzetközi Fotóművészeti Kiállításra pályázat útján lehetett jelentkezni, a többszörös szűrőn átesett alkotásokból a jelen kiállításon 46 fotós 71 alkotását 29 országból láthatja a közönség. A válogatást szigorú feltételek között szervezték meg három nemzetközileg is elismert zsűritag, Štefi Borko, Eifert János és Niko Šefert közreműködésével. A fotóklub elnökétől megtudtuk: a témát illetőleg azonban nem volt változás a legutóbbi tárlathoz mérten, hiszen a fekete-fehér és a víz téma most is szerepelt a kötetlenebbek mellett.
Eifert János AFIAP- és EsFIAP-díjjal kitüntetett magyarországi fényképész, a zsűri tagja a kiállítás megnyitó részében elmondta: – A Louis Daguerre által 1839-ben szabadalmazott dagerrotípia eljárással készült első fotótól – a dokumentumjellegtől a művészi képalkotásig – a fotóművészet óriási fejlődésen ment keresztül. Napokon át zsűriztük az 56 országból beérkezett, 360 alkotó által létrehozott, 4619 darabból álló anyagot zsűritagtársaimmal, nagyon sok nemzetközi tapasztalattal a hátunk mögött. Úgy gondoltuk, hogy a művészi érték és a mondanivaló fontossága szerint legcélszerűbb a döntéshozatal egy-egy fotó esetében. Ha végignézzük az alkotásokat, az az érzésünk, hogy tökéletesen értjük az alkotásokat, függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségű alkotó készítette őket. A nyelvet is értjük, függetlenül attól, hogy modern vagy klasszikus szemlélet és technika szerint készült az alkotás. Ma már a Kodak felmérése szerint naponta 1 milliárd felvétel készül fényképezőgéppel és mobiltelefonnal a világ különböző pontjain, így a mennyiségi mutató sem elhanyagolható. Ezeknek a többsége a közösségi hálóra is felkerül, tehát „lájkolhatóvá” lesz. Az igazi kiválasztódás azonban mégsem itt történik, hanem a maihoz hasonló fotópályázatok kapcsán, ahol a szakemberek véleménye segíti a tehetséges munkák kiválasztását. Az egésznek másfajta eredményét is észlelhetjük, nevezetesen azt, hogy a fotográfia összehozza az embereket.
A díjkiosztó két részben zajlott, először a Pannon pályázatra beérkezett alkotók vehettek át elismeréseket. A győzteseknek a Szlovén Fotóművészek Szövetségének elnöke, Ivan Borko is gratulált, aki a FIAP nemzetközi társaság díjait is kiosztotta, előrebocsájtva az értékelési szempontokat a díjak odaítélésénél.
Az Artist címet Hedvika Gumilar, Boštjan Banfi és Simon Kovačič, az Excelenca (kitűnőség) díjat Igor Debevc és Stane Vidmar érdemelte ki. Az idén bevezetett „Gyémánt Artist” díjban Damir Župan részesült. Az AFIAP és EsFiap kitüntetését maga a díjosztó, Ivan Borko vehette át a hazai szervezők, illetve a Pannon Fotóklub elnöke, Davor Dolenčič kezéből.
MCSi Design