kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Pesti levelek – Március: virágok és koszorúk

pesti12191Kedves Olvasó! A március az első tavaszi hónap. Melegszik is már az idő. Néha. Aztán utána megint lehűlés. Rettentő hideg van, fúj a szél. De már láttam nyíló tőzikéket, kezdenek virágozni a fák. Egyre zöldebb, virágosabb a környezet.

Ebben a gyönyörű hónapban ünnepeljük a Nemzetközi Nőnapot, március 8-án. Ez alkalomból a Vodafone Magyarország budapesti székháza a női nemet szimbolizáló piktogramra cserélte a logóját, ami egy hétig volt látható az épület dunai oldalán. A Belvárosi Piacon (más néven Hold utcai piac) ismét nőnapi koncertet adott a Budapest Bár. Idén a Farkas Róbert által vezetett zenekar Behumi Dóri, Rutkai Bori, Keleti András és Szűcs Krisztián énekesekkel lépett színpadra.

Március 8–10-e között rendezték meg a Nagy Budapesti Palacsintafesztivált az Allee melletti gasztrosétányon. Itt a legkülönbözőbb palacsinta-finomságokat lehetett megkóstolni. Volt palacsintaevő verseny, s kísérőnek a borok, pálinkák sem hiányoztak.

Még januárban nyitott meg a Nemzeti Múzeum jelenleg is látogatható időszaki kiállítása: Az ismeretlen Görgei. A kiállítás Görgei Artúr (1818–1916) tábornok valós alakját, pályafutását, a különböző korokban való megítélését egészen napjainkig mutatja be, s arra törekszik, hogy emlékét az őt megillető tisztelet és megbecsülés övezze. 400 műtárgy, multimédiás alkalmazások, filmek teszik ki a kiállított anyagot. Június 23-ig tekinthető meg, de ilyenkor, márciusban a legstílusosabb a megtekintése.

pesti12192Hiszen múlt pénteken az 1848-as forradalomra emlékeztünk. Az Astoria környékén még az előtte lévő napokban találkoztam egy csapat papír-huszársapkás gyerekkel. Orbán Viktor miniszterelnök 15-én a Nemzeti Múzeumnál tartott beszédet, az ellenzéki pártok a Szabad sajtó útján tüntettek. A Mi Hazánk Mozgalom nem vett részt az ellenzéki megmozduláson. Ismét megrendezték a Red Bull Pilvaker – a Szavak Forradalma elnevezésű zenés, ünnepi megemlékezést is.

Az ünnep alkalmából rengeteg díjat adtak át. Törőcsik Mari Kossuth Nagydíjat kapott. József Attila-díjat többek között Bence Lajos muravidéki költő, publicista, és az egyik egyetemi tanárom, Bengi László, az ELTE Bölcsészettudományi kar egyetemi docense, irodalomtörténész is átvehetett.

A március „sűrűje” tehát már elmúlt. Március 13-án a Scott Bradlee-féle Postmodern Jukebox a Papp László Budapest Sportarénában koncertezett. De érdekes esemény még ezen kívül is akad. Például a hétvégén, március 22–24-e között rendezik meg az AMTS-t, az Automobil és Tuning Showt a Hungexpón. Több mint 1.000 nemzetközi autókülönlegesség, hatalmas show és rengeteg színes program – ezeket kínálják egy belépőjegy áráért.

 

Üdvözlettel Budapestről: Süč Katarina

MCSi Design