kele
perec1
garas1
65. évfolyam
9. szám
Megjelenés:
2021. 03. 04.
kiscim0921
 

Folyamatos az oltás, de kevés a vakcina

po0321Csoportos védettséget, úgynevezett nyájimmunitást a koronavírus terjedésében a lakosság 60 százalékának átoltása jelentene, de Szlovéniában 70 százalék a cél. Az Országos Népegészségügyi Intézet (NIJZ) keddi lapzártánkkor rendelkezésre álló adatai szerint eddig 21.067 személyt oltottak be, a Muravidéken 1.045-öt, Lendván 256-ot.

A Lendvai Egészségház alá tartozó ellátási területen elvégzett oltások adatszáma tartalmazza az idősotthonok decemberben beoltott lakóinak és alkalmazottainak számát is (44 Lendván, 21 Nagypalinán). Rajtuk kívül védőoltásban részesültek még a veszélyeztetett csoportokhoz tartozó egészségügyi dolgozók és a szociális foglalkoztatási központban tevékenykedő személyek, valamint a 80 év feletti korosztály és a krónikus betegségben szenvedők – összesen 59-en. A beoltásuk 138 dózis Pfizer-vakcinával történt.

– Január 13-ával kezdődött el az oltás a Lendvai Egészségházban és ellátási állomásain, először a veszélyeztetett populáció számára – mondta dr. Pozsgai Horvat Olga, a Lendvai Egészségház igazgatója (fölső képünkön). – Az oltási szándékot a választott orvosoknál lehetett jelezni, az adatok szerint mintegy 1.400 személy van a várólistán, ami jó arány. Január 12-én 105 újabb dózis oltóanyagot kaptunk Lendvára, a felosztás alapján minden választott orvos 10 dózist kapott, az állami koncesszióval rendelkező magánorvosok is. A háziorvos ismeri a legjobban a pácienseit, így a leghitelesebben szólíthatta fel őket a védőoltás felvételére, természetesen először az elsőbbséget élvező csoportokból: a 80 év felettieket, a krónikus és kísérőbetegségben szenvedőket. Abban az esetben, ha a rendelkezése álló vakcinamennyiség túllépi az ezekhez a csoportokhoz tartozóknak a beoltásához szükséges mennyiséget, az orvos csökkentheti az oltásfelvevők életkorhatárát, nekik is beadhatja a szert, a vakcinát tehát nem kell visszaszolgáltatnia. A múlt szerdán, csütörtökön és pénteken a rendelőkben 124 személyt oltottunk be a veszélyeztetett korcsoportból. Egy fiolából öt dózis kinyerése biztos, de előfordulhat, hogy egy hatodikhoz elegendőt is tartalmaz. A visszamaradt oltóanyagokat nem szabad összeönteni, az használaton kívülre kerül. A Pfizer-vakcinát csak a Pfizer emlékeztető oltása követheti. Az oltás komolyabb mellékhatásáról nem érkezett visszajelzés – emelte ki dr. Pozsgai Horvat Olga.

 

kai2 0321

Korábban a sajátos nevelési igényű gyerekek (képünkön a 2. Számú Lendvai KÁI tanulói) már visszatérhettek az iskolába, és ha marad a kedvező trend, akkor hamarosan az I. harmad tanulói is a hagyományos módon folytathatják a tanulást.

 

Az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok alkalmazottai közül viszonylag kevesen vették fel a védőoltást. Tény, hogy közülük sokan már túlestek a koronavírus-betegségen, ami általában véve hathónapos védettséget jelent számukra.

Az országos ütemterv szerint hetente 16 ezer adag Pfizer-oltóanyag érkezne Szlovéniában, de már az e heti küldemény is csökkentett lesz.

– Ennek megfelelően kisebb mennyiségű szállítmány érkezik Lendvára is, de mindenképpen lesz annyi, ami elegendő az emlékeztető oltás beadására azok számára, akiket decemberben oltottunk be – mondta az egészségház igazgatója. A folytatásban azok kerülnek majd sorra, akik januárban vették fel az oltást, hiszen 21–28 nap elteltével a teljes védettséghez meg kell kapniuk a 2. dózist is. A lakosság többi részének beoltása azonban csúszik, így a nem a veszélyeztett korcsoporthoz tartozó populáció beoltása a jelenlegi helyzet tükrében áprilisban-májusban lehet esedékes. Az oltásról igazolást adnak ki, illetve bejegyzik az oltási könyvbe. A vakcinamennyiség felosztásában egyelőre nem szempont a régiós fertőzöttségi kulcs.

Szlovénia a fertőzöttség-sűrűség szerint még a fekete zónába sorolható, de a görbe enyhe javulást mutat: csökken a beazonosított fertőzöttek napi száma, de még magas a kórházi kezelésre szorulók száma. Március 17-ig érvényben marad a járványhelyzet és hatályosak a korábbi intézkedések is. Ha a Covid-görbe kedvező tendenciát mutat, Szlovénia belép a vörös zónába, ami egyes intézkedések lazítását hozza, ilyen az óvodák megnyitása és az iskolai oktatás elindítása az I. harmadban. Ehhez azonban a fertőzöttek számának 100.000 lakosra 1.350 alatt, illetve a kórházi Covid-betegek számának 1.200 alatt kell lennie. Ezen a héten a fertőzöttek száma 1.327 (kedd), ami az első kritériumnak már eleget tesz. A járványügyi adatok alapján a kormány folyamatosan mérlegeli, megvannak-e a feltételek az intézkedések enyhítésére.  

 

MCSi Design