kele
perec1
garas1
65. évfolyam
3. szám
Megjelenés:
2021. 01. 21.
kiscim0321
 

Elkezdődött a lakosság tömeges szűrése

covid512021Tizenhárom szlovén városban indult el a lakosság önkéntes és ingyenes, tömeges Covid-szűrése, a Muravidéken Muraszombatban végeztethető el a tesztelés december 22. és 24 között. A vidéken a fertőzöttségi sűrűség még mindig magas, a községek között a héten ismét Lendva emelkedett ki. December 24-e és január 4-e között ismét zárva lesznek az üzletek, a szolgáltatók.

Szlovéniában félmillió teszt elvégzését tervezik, a szűrés önkéntes, ingyenes, előzetes bejelentkezés nélküli, csupán a személyi dokumentum és az egészségügyi kártya szükséges. A teszt 15 percen belül kimutatja az eredményt, amiről az érintett a népegészségügyi intézettől sms-t kap. A tesztelés december 24-éig végeztethető el Muraszombatban is, a Martin Luter fasorban felállított mobil laboratóriumban.

covid51202A kormány értékelése szerint a járványhelyzet nem tesz lehetővé nagyobb enyhítéseket, és december 24-étől újabb szigorítások várhatók. Továbbra is kötelező a maszk viselése zárt helyiségekben, kötelező a kézfertőtlenítés, a szociális távolságtartás, érvényben marad a kijárási tilalom (21 és 6 óra között), a csoportosulás. December 24-ével ismét bezárnak a fodrászatok, a kozmetikai szalonok, tisztítók, autómosók, műszaki boltok, ruházati és cipőboltok. A régiók és községek határainak átlépése viszont az ünnepek alatt engedélyezett lesz: december 24-én déli 12-től december 25-én 20 óráig, valamint december 31-én 12 órától január 1-jén este 8-ig. Tilos továbbra is a nyilvános rendezvények tartása, az ünnepekor azonban két háztartásból – a 15 éven aluli gyerekeket nem számítva ebbe bele – hat személy találkozása engedélyezett. A tervek szerint január 4-ével nyitnak az óvodák és az iskolák (az első harmad évfolyamai).

Az Országgyűlés december 29-én tárgyalja a PKP7 járványügyi gazdaságsegítő csomagot (újabb 550 millió euró), melyben több szociális juttatás is szerepel. A járvány alatt született gyerekek családja 500 euró támogatásban részesül, és újabb pótlékót kapnak már decemberben a nyugdíjasok: a legalacsonyabb nyugdíjat kapók 300 eurós összegben részesülnek, míg a legalacsonyabb nyugdíjas-támogatás 130 euró lesz. Kétszáz euró támogatást kapnak a minimálbér összege alatt keresők is, az egyetemisták pedig 150 eurós segélyre számíthatnak. Pótlék jár az SZJA-besorolástól függően is (100–200 euró), valamint a 65 év feletti parasztgazdáknak, akik 150 euró szolidaritási pótlékra számíthatnak. A PKP7-es csomag az egyházi dolgozóknak 700 euró alapjövedelmet szavatol, ezen kívül a járulékaikat is átvállalja az állam. A gazdaságsegítő csomag támogatást jelent az önkéntes tűzoltóegyletek számára is, akik a járvány miatt különböző bevételforrások nélkül maradtak. A támogatás mértéke az az egyletek négy kategóriába való besorolásától függően   2.000 és 4.000 euró között lehet.

 

 

MCSi Design