kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Covid-19: mindenkinek komoly felelőssége van

covid4120A Muraszombati Általános Kórházban is egyre több beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, így az egészségügyi tárca jóváhagyásával a 15 férőhelyet újabb öttel bővítik. A súlyosbodó járványhelyzet miatt kénytelenek korlátozni egyes egészségügyi szolgáltatásokat.

Egyre gyorsul a koronavírusjárvány, a fertőzöttek számán kívül növekszik a kórházi ellátásra szoruló Covid-betegek aránya is. A múlt szombaton 411 új fertőzöttel Szlovéniában megdőlt az eddigi negatív rekord. Lapzártánkig sem csökkent érdemben a fertőzöttek száma: hétfőn a 3.308 kenetből 398 lett pozitív. A kenetvételi szám és a fertőzöttek aránya 12 százalékos volt, a 14 napos incidenciasűrűség (az adott időtartam alatt előforduló új megbetegedések gyakorisága) pedig 179. A gócpontok még mindig a társasági események. Az egészségügyi dolgozók fertőzésszámának növekedése és a kórházi betegágyak telítettsége miatt előfordulhat egyes egészségügyi szolgáltatások korlátozása.

A Muravidéken a Muraszombati Általános Kórházban jelenleg kilenc Covid-beteget kezelnek. Az intenzív kezelésre három ágyat tudnak biztosítani, ebből kedden egy volt foglalt. A kórház közleménye szerint a súlyosbodó járványhelyzet miatt kénytelenek egyes egészségügyi szolgáltatások hozzáférését korlátozni: a korai fejlesztési ambulancián, a fizioterápián, egyes belgyógyászati szakrendelőkben, de egyelőre az előjegyzett betegeket nem mondják le. Tilos a kórházi látogatás, kivéve a gyermekosztályt. A nőgyógyászati és szülészeti osztályon még lehetséges az apás szülés, egyébként ott sincs látogatás. Az intézkedések visszavonásáig szünetelnek a kórház különböző tanfolyamai is. Az intézmény korábban fertőzés miatt kiesett munkatársai viszont ismét dolgoznak.

Tekintettel a beazonosított fertőzések sűrűségére, valamint a kórházi kezelésre szoruló és az intenzív osztályon lévő Covid-betegek arányára, a narancssárga intézkedések utolsó, 3. csomagjának bevezetése várható: az adott régió/község határainak lezárása, a vendéglők, a sport- és fitnesztermek bezárása, a fodrászati és kozmetika szalonok csökkentett működése, a nyilvános kulturális rendezvények és vallási szertartások betiltása egyes községekben/régiókban, valamint a nem sürgős egészségügyi és fogászati szolgáltatások elhalasztása. Ha tovább súlyosbodik a helyzet, nem lesz elkerülhető – akár már e hét végén – a súlyos járvány és a piros fázis kihirdetése, ami újabb szigorításokat jelent, többek közt a bevásárlóközpontok bezárását és a távoktatás beindítását.

 

 

MCSi Design