kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Könyv az évfordulós békefenntartókról

kiralj40201957 és 1967 között a Sínai-félszigeten az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) hadseregében 93 szlovén békefenntartó szolgált. Az egység feladata a tízéves küldetés alatt az Izrael és Egyiptom közötti háború utáni határsáv védése, illetve megfigyelése volt. A szlovén békefenntartók között egyetlen muravidékiként szolgált a lendvai Kiralj Antal – Toni.

A szlovén kéksapkás veteránok több mint 50 év elteltével először 2017-ben, majd 2018-ban találkoztak Ljubljanában közös ünnepi megemlékezésen. Az idén októberre – az ENSZ világnapjának hónapjában – tervezett találkozó a járványügyi helyzet miatt sajnos elmaradt, de a szlovéniai kéksisakosokról és az ENSZ első békefenntartó missziójáról a Sínai-félszigeten külön kötet jelent meg a szlovén hadsereg hadügyi múzeuma és a hdsereg vezérkara gondozásában, kárpótolva némileg a veteránokat a várt találkozás elamaradásáért. A kiadvány megjelenése kapcsán Kiralj Antal újra felidézte emlékeit a szolgálatról.

 

 

Toni – ahogy a legtöbben ismerik – Rijekában a katonaságnál gépjárművezető-oktatóként szolgált. Néhány hónap elteltével Zágrábba szólították, ahol kilenc hónapig Rade Hamović altábornagy személyi sofőrje lett. 1961-ben önként lépett be az ENSZ kéksapkásai közé, és október 4-én kezdte meg féléves békefenntartó szolgálatát a 11. váltásban. Rijekából jugoszláv hajókkal utazott Port Saidba társaival, ahonnan vonattal jutottak el El Arishba, a jugoszláv táborba. Innen 750 jugoszláv katona indult a megfigyelőállomásokra a 320 kilométeres egyiptomi–izraeli sivatagi határsávot felügyelni. Az összesen 380 kilométeres határövezetben hat állam 5.000 katonája – Brazília, India, Norvégia, Dánia, Svédország, Jugoszlávia – töltött be ENSZ békefenntartóként megfigyelői szerepet.

Kiralj Antal azonban csak ritkán tartózkodott a táborban, hiszen a jugoszláv katonaság parancsnokának sofőrjeként folyamatosan úton volt. Bejárta így a térség szinte minden zugát, végigautózta a sivatagi utakat Port Saidtól Kairóig, olyan helyekre jutott el, ahol különben sosem járt volna. Számos más nemzetiségű haderő táborába is volt lehetősége ellátogatni. Szolgálati ideje alatt egy hónapon keresztül az akkori összes békefenntartó első emberét, Gianini ENSZ-tábornokot is fuvarozta, amit nagy megtiszteltetésként élt meg, de a legemlékezetesebb a Nasszer elnökkel és Titóval való találkozása volt. Az egykori kommunista vezető luxushajóján, a Galeben is járt, ahol egy éjszakát töltött el.

A lendvai veterán katona elmondta, hogy fiatal és gondtalan éveiben főként a kalandvágy hajtotta, ezért jelentkezett a küldetésre. Röviddel az 1962. május 25-i visszatérése után befejezte katonai szolgálatát – de a kéksapkás időszak feledhetetlen marad számára.

Hs, ak

 

 

 

MCSi Design