kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Shetlandi reflexiók: gyönyörű táj, viking szellem

shetland40201Füves dombokon – mint elszórt gyöngyszemek – a birkák legelnek, néhol az alacsony növésű, de nagyon erős Shetland-pónik. A messze eltolt horizont hatalmas teret nyit az ember szeme elé. Kilométerekre láthatjuk a tájat egy-egy dombról. A táj felett pedig a felhők különböző rétegeit is megkülönböztethetjük. Mintha folyamatosan távcsővel néznénk a világot.

Skóciában van, de azért mégsem. A brit szigetek közül itt a legmagasabb a viking-DNS a helyi lakosokban, ők a vikingek leszármazottai. Önállóak, önellátóak, összetartóak.

A Shetland-szigetek körülbelül 100 szigetből álló szubarktikus szigetcsoport Skócia partjaitól 170 kilométernyire északra. A szigetek közül 16 lakott, a többit a vadvilág tartotta meg uralma alatt.

A szigetek összterülete 1.466 négyzetkilométer, de a partvonala 2.702 kilométer, amit a nagyon tagolt öblök és félszigetek, kinyúlások tesznek még érdekesebbé. A szigetek az Északi-tenger és az Atlanti-óceán határán helyezkednek el, így a legnagyobb és egyben a fősziget keleti partjait a tenger, a nyugati partjait viszont az óceán hullámai mossák. A Golf-áramlat nagyban meghatározza a hőmérsékletet, így sosem igazán hideg. A legjellemzőbb hőmérséklet télen 2–6 fok között van, nyáron pedig 11 és 18 fok között van.

A tagolt tengerpart miatt a szigeteken sehol sincs olyan hely, ami öt kilométernél messzebb lenne a tengerparttól, még kevesebb hely van, ahonnan egyáltalán nem látszik vízfelület. A kőzete változatos, mészkőtől a vulkáni kőzeten, grániton keresztül sok minden megtalálható. Tengerpartjai, strandjai legalább ennyire változatosak. Vannak sziklás tengerpartok, vannak kavicsosak, de gyönyörű homokos strandok is, ahol türkizkék a tenger, és ha elég jó idő van, strandolni is lehet.

shetland40202Mindez kiváló terep túrázáshoz, madármegfigyeléshez, a tenger, az óceán figyeléséhez a sziklák széléről. A szerencsésebb megfigyelők bálnákat, gyilkos bálnákat, delfineket láthatnak.

Bár nincs sok fa a szigeteken, a vadvirágok változatossága, színe, illata viszont bámulatba ejtő. A tavasz türelmesen, hosszan bontogatja a rügyeket és bimbókat. A cserjék és bokrok levelei végigjárják a zöld árnyalatainak skáláját, mire teljes pompájukba öltözve üdvözlik a nyarat.

Az ősz a szivárványok és a viharok ideje. Ekkor minden szél ideköltözik a világból, amelynek épp nincs dolga máshol. Az erős tengeri viharok elemi ereje lélegzetelállító. Megtisztul tőle az ember feje, lelke, hiszen a gondolatot, az érzést is kifújja belőle. A szivárványok töve gyakran látható. Ott indult pár méterre előttünk és ívelt át a kék égen színesen, sziporkázón, szinte megbűvölően.

Néhány helyet hadd említsek meg, melyek kiemelkedő turisztikai jelentőséggel bírnak.

Mainland, a fősziget déli csücskén van Sumburgh Head, gyönyörű kilátással. Innen figyelhetők meg a lundák: ezek a madarak a tengerek bohócának számítanak, de láthatók bálnák, delfinek is. A lundák csak a fészkelés idejére jönnek ki a szárazföldre, télre a nyílt tengerre költöznek.

Észak felé haladva a nyugati parton van St. Ninian’s Island, mely dagály idején sziget, apály idején viszont csodás homokpaddal rendelkező félsziget. Itt 1958-ban kora középkori kincsekre bukkantak.

Az Északi-tenger partján fekszik Lerwick, a főváros. Csodás kis kőházakból álló, középkori hangulatú belvárosa számos turisztikai látványosságnak, múzeumnak, kulturális központnak ad helyet. A szigetek összlakosságának, ami körülbelül 23.000 fő, a fele legalább a városban és 10 kilométeres körzetében lakik. Természetesen a helyi ipar nagy része is itt van.

Szemben vele, csupán 10 kilométerre fekszik Scalloway, mely a szigetek fővárosa volt 1708-ig. Északon az Eshaness beszakadt barlangjaiba berobbanó hullámok nyűgözik le az odalátogatókat. A kisebb lakott szigeteknek megvan mindnek a maga jellegzetessége, hogy miért érdemes meglátogatni. Unst az Egyesült Királyság legészakibb lakott szigete. Itt van a Hermaness természetvédelmi rezervátum. Papa Stouron az összes szigettől eltérő vadvirágok virágoznak, Bressayn gyönyörű világítótorony van, Yellen rengeteg a tőzeg, amivel fűtenek. Bármerre jár az ember, természeti csodákkal, látnivalóval találkozik.

Rozgonyi Emőke

 

 

 

MCSi Design