kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Trianon-kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban 

trianon4020Trianon 100. évfordulója alkalmából Szenvedő szerkezet – Hétköznapi Trianon címmel vándorkiállítás nyílt szeptember végén a Magyar Nemzeti Múzeumban Budapesten.

A kiállítás az utóbbi években fellendülő Trianon-kutatások szakmai eredményeinek felhasználásával a hazáját elvesztő, onnan menekülni kényszerülő közemberek mindennapjait idézi meg a legmodernebb látványelemekkel és a jelenlegi magyar kiállítási gyakorlatban még nem használt vizuáltechnikai megoldásokkal: vizuális vitrinek, virtuális könyv és térkép, ledszoba stb.

 

 

A tárlatot Kövér László házelnök nyitotta meg, a trianoni évforduló kapcsán hangsúlyozva, hogy a mai magyarok ugyanazt kívánják a szomszédjaiknak és Európa valamennyi nemzetének, amit önmaguknak: a nemzeti identitás szabadságát a szülőföldjén többségben vagy kisebbségben élő minden őshonos nemzeti közösség számára, valamint ezt a szabadságot biztosítani és oltalmazni hajlandó, méltányos, cselekvőképes és a nemzetközi együttműködésre nyitott nemzeti államot. A magyarságot meggyötrő trianoni történet csak akkor érhet véget, ha a külhoni magyarok joga a nemzeti identitásukhoz ténylegesen biztosított lesz a szülőföldjükön – emelte ki Kövér László.

A rendhagyó módon egy 300 négyzetméteres, félgömb alakú sátorban megrendezett kiállítás október közepéig lesz látható a Múzeumkertben, majd az ősz folyamán több vidéki városban is felállítják. A Múzeumkert kerítésén elhelyezett Összetartozás Éve kerti galériát pedig – amely az elszakított nemzetrészek és az anyaország kulturális összetartozását érzékelteti – 2021. június 4-ig látogathatják az érdeklődők.

Kmj, mti

 

 

 

MCSi Design