kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Negatív teszttel megszakítható a karantén

covid3920Továbbra is élénken terjed a koronavírus Szlovéniában, a két gócponton kívül is – Ljubljana és a koroškói városok – növekszik a helyi fertőzések száma. A legnagyobb változások az országok járványveszély szerinti besorolásában történtek. Szlovéniában a karantén 10 napos, de negatív Covid-teszttel előbb is lehet szabadulni.

A Muravidéken a nemzetiségileg vegyesen lakott területen a hét elején csak Hodoson nem jegyeztek fel új fertőzöttet; a régióban 51 aktív fertőzöttet tartanak számon. A fertőzés leginkább a 45–54 év közötti korosztálynál van jelen. 

A szlovén kormány újabb intézkedéseket hozott, így 10 napra rövidült le a kötelező karantén időtartama, de ez is feloldható, ha az illető negatív tesztet tud felmutatni. A Muravidéken a vizsgálat legközelebb Muraszombatban végezhető el, előzetes bejelentkezés alapján, önköltséges ára 80 euró. Érvényben maradnak továbbá az általános óvintézkedések, valamint a gazdaságsegítő intézkedések is. Újdonságnak számít a betegség miatti háromnapos munkahelyi távollét elfogadása orvosi igazolás nélkül, legfeljebb kilenc napon egy évben.

A legnagyobb változás az országok járványveszély szerinti besorolásának területén történt. Az Európai Bizottság ajánlásával összhangban megszűnt a sárga lista, a helyére a narancssárga került. A piros és a zöld besorolás továbbra is marad. A szeptember 29-ével életbe lépett intézkedések szerint a zöld országok polgárainak a Szlovéniába való belépéskor nem kell karanténba vonulniuk. A piros és a narancssárga lista országainak polgárai – a kivételnek számító eseteken kívül – belépéskor vagy karanténba vonulnak, vagy 48 óránál nem régebbi, EU-tagállamban elvégzett negatív Covid19-teszt felmutatása szükséges. A különböző listákra való besorolásnál újdonság az országok régiókra, megyékre bontása is. Szlovénia szomszédos országainak határövezetben lévő térségei Horvátországban (Muraköz), Magyarországon (Zala, Vas megye) és Ausztriában a narancssárga listára kerültek. Budapest és Győr térsége a piros listán szerepel.

Magyarországon októberben is maradnak a szeptembertől bevezetett intézkedések, mely szerint a beutazás a 30 kilométeres sávba különösebb indoklás nélkül lehetséges. Hasonló a belépés Szlovéniából Ausztriába, kivéve Bécset és az alpesi térséget (piros besorolás). A javuló járványhelyzet miatt Szerbia a zöld listára került.

Lendván az idősotthon a múlt szombattól két hétig ideiglenesen zárva tart, az újabb döntés meghozatala a járvány terjedésétől függ. Az intézményben jelenleg nincs fertőzött, a foglalkoztatottak körében sem.

 

 

MCSi Design