kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Kevés lendvai váltotta be az utazási utalványt

utazasiutalv3820Június 19-étől használhatók fel az idegenforgalmi utalványok: a felnőttek számára 200, a kiskorúaknak 50 eurós a keret. Az idei Turizmus Világnapja (szeptember 27.) kapcsán körbejártuk, mit hoztak a belföldi turizmus felélénkítésére kiadott idegenforgalmi bonok. A Muravidéken eddig 6,3 millió euró értékben váltottak be utalványt, a legtöbbet Marácon, Lendván és Veržejben.

Az idei rendkívüli, a világ turizmusát visszavető évben az ágazatnak jelentős támogatást jelenthetnek a több részletben is felhasználható, december 31-ig beváltható utazási utalványok. Tekintettel a felhasználások a várakozásoktól elmaradó ütemére, a gazdasági tárca a beváltási időszak meghosszabbítását fontolgatja. A FURS augusztusi adatai szerint a 2,047 millió kiadott utazási utalvány 25 százaléka – 511.544 utalvány – került beváltásra, ami 69,8 millió eurót jelent. A bevétel az 357 millió eurós összérték 19,6 százalékát jelenti.

Az adatok szerint eddig főleg a fiatalabb korosztály utazott, átlagos életkoruk 38,4 év. Azok, akik éltek az bonok átadási lehetőségével, inkább az idősebb generációhoz tartoznak, 64,3 év az átlag ebben a körben. A beváltott utalványok átlagértéke 136,43 euró volt. A legtöbb utalványt a tengerparton, a hegyvidékeken és a gyógyfürdőkben váltották be. A listát Piran vezeti (86 ezer bon), majd Kranjska Gora (36 ezer bon) és Bohinj (30 ezer bon) következik. A TOP 10 szlovén desztináció között a Muravidékről a 6. helyen szerepel Marác (a termálfürdők kategóriájában a 2.), ahol 25 ezer utalványt váltottak be. Az adatokból kiolvasható, hogy Marác Szlovéniában közkedvelt turisztikai hely, hiszen minden régióból érkeztek ide vendégek. A legkevesebb utalványt Zasavje régióban váltották be, 18 községben pedig egyet sem. A Muravidék három leglátogatottabb községe Marác, Veržej és Lendva, mindenhol gyógyfürdő található és családbarát turizmust fejlesztenek.

utazasiutalv38202A legtöbb utalvány szállodákban használták fel (43 százalék), aztán következnek az apartmanok (11,6 százalék), az apartmanfalvak (10,2 százalék) és a kempingek (9,1 százalék), a turisztikai parasztgazdaságok (3 százalék) és a hegyi menedékházak (1,1 százalék). Az apartmanok kategóriájában jól szerepel a Lendvai Thermal Resort, a 2. helyen van.

Az utalványok nagyobb mértékű beváltására a muravidékiek részéről még nem került sor. A legtöbben Belatincról (24,6 százalék), Rogaševciről, Nagypalináról, Cserencsócról és Cankováról váltottak be utalványt, a legkevesebben Hodosról és Lendváról (15 százalék, illetve 18 százalék), és valamivel többen Dobronakról és Kebeléről (20 százalék). A legtöbb utalvány innen is a tengermellékre, a Karsztvidékre és Gorenjskóra került.

 

 

MCSi Design