kele
perec1
garas1
64. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2020. 09. 24.
kiscim3820
 

A harmadik lovastábor a Kocljevinán

tabor3520A pártosfalvi Kocljevina szociális gazdaság egyhetes lovastábort tartott általános iskolás korú gyermekek számára a múlt héten. A program a Mura–Rába Tour projekt keretében valósult meg és összesen húsz gyermeknek kínált aktív időtöltést.

Az évente megtartott gyermektábor többet kínál a lovaglásnál. A farmon élő állatok – lovak, kecskék, birkák, nyulak és baromfik – gondozása, ellátása mellett az önállóságra nevelés is valamelyest része a programnak. – A gyerekek töbsége Muraszombat környéki, és nem túlzás azt mondani, hogy sokuk itt lát életében először háztáji állatot, arról pedig még kevesebb tapasztalatuk van, hogy mivel jár a vidéki élet és az állattartás – mondta Jonaš Ludvik, az ökoszociális gazdaság munkatársa, a lovastábor vezetője. – Az már a korábbi években is beigazolódott, hogy az állatokkal kapcsolatos munka és törődés nagyon hamar felébreszti a gyermekben a felelősségérzetet. Idén attól is különleges a tábor, hogy egy halláskárosult gyermekünk is van, akivel a töübbiek csak jelbeszáddel tudnak kommunikálni. A táborozók kérésére ezért két napon a jelelés alapjait is tanulták. Természetesen ez egy lovastábor, ahol a lóval bánás és a lovaglás a központi téma, de a hétköznapi teendők, mint a reggeli önálló elkészítése, a főzésben való segédkezés vagy éppen a tésztagyúrás legalább anniyra népszerűek a gyerekek körében, mint maga a lovaglás – mondta a táborvezető.

 

 

A Kocljevinán ez volt a 3. lovastábor, és a program egyre népszerűbb. A farm kapacitása viszont kicsi egy nagyobb csoporthoz, ezért azokat részesítik előnyben, akik még nem vettek részt a korábbi táborokban. – A mostani táborozók 90 százaléka új, de szeretnénk, ha mindenkit fogadhatnánk, aki jelentkezik. Ezért a jövőben több tábort tervezünk – zárta gondolatait Jonaš Ludvik.

 

 

MCSi Design