kele
perec1
garas1
64. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2020. 09. 24.
kiscim3820
 

Közép-Európáról szólhat a következő évtized

bled3520Hétfőn zajlott Bleden Szlovénia legnagyobb külpolitikai konferenciája, a Bledi Stratégiai Fórum, amely a járványügyi helyzet ellenére az eddigi legmagasabb szintű volt, a konferencián ugyanis hét kormányfő vett részt személyesen. A központi panelbeszélgetésen arra keresték a választ, milyen lesz Európa jövője a Brexit és a COVID-19 után.

Szlovénia legfontosabb és legnagyobb külpolitikai konferenciája az eddigieknél ugyan kevesebb résztvevővel, de a legmagasabb szinten zajlott, a központi panelbeszélgetésen ugyanis személyesen részt vett hét kormányfő. A házigazdán, Janez Janšán kívül jelen volt Orbán Viktor magyar, Andrej Plenković horvát, Andrej Babiš cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Aleksander Vučić szerb és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök. A beszélgetéshez online kapcsolódott Giuseppe Conte olasz kormányfő, Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke és Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap igazgatója is.

A közép-európai országok vezetői reményüket fejezték ki, hogy az Európai Unió a jövőben a krízishelyzetekben nagyobb összefogásról tesz tanúbizonyságot, illetve hangsúlyozták a gazdasági felzárkózás fontosságát.

A miniszterelnökök kétoldalú megbeszéléseket is folytattak, így Orbán Viktor tárgyalt Janez Janša szlovén és Andrej Plenković horvát miniszterelnökkel, valamint a helyszínen fogadta a muravidéki magyarság képviselőit is.

 

 

A szlovéniai magyar nemzetiségi sajtó képviseletében a Hidak tévéműsornak nyilatkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnök, illetve Szijjártó Péter külügyminiszter. A megbeszélések tükrében a közép-európai országok három közös feladatot terveznek a következő évtizedre. Orbán Viktor első feladatnak azt nevezte, hogy Szerbiát minél előbb fel kell venni az EU-ba, mert nélküle rés tátong az európai biztonsági rendszeren. Szerbián túl a második fontos kérdésnek is a biztonságot nevezte. Kifejtette, a világon jelenleg csak két „nagyjátékos” maradt, az Egyesült Államok és Kína, míg a valamikor melléjük sorakozó Európa egyre inkább elmarad, leginkább azért, mert nem rendelkezik megfelelő katonai kapacitással, amely folyamatos tudományos megújulást tud biztosítani a gazdaságnak. A harmadik fontos kérdésnek a versenyképességet nevezte, amely téren viszont véleménye szerint lengyel vezetéssel éppen a közép-európai térség mutatja a legerőteljesebb fejlődést az unióban. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a kollégáival folytatott eszmecsere után úgy nyilatkozott, hogy a járványügyi helyzetből kiindulva az Európai Unió történelmi kihívások előtt áll, ebből fakadóan a kontinensen a következő tíz év könnyen szólhat Közép-Európáról. A magyar külügyi tárca vezetője továbbá kifejtette, Szlovéniának és Magyarországnak elsősorban közös stratégiai összeköttetési, infrastrukturális érdekei vannak, konkrétan a villamos és a gázhálózat még nem megvalósult összekötése. 

Szijjártó Péter és Orbán Viktor Bleden találkozott a magyar nemzeti közösség képviselőivel is: Horváth Ferenccel, az MMÖNK elnökével, nemzetiségi parlamenti képviselővel és Bacsi Zsuzsannával, az MMÖNK alelnökével. A megbeszélésen az aktuális közös projektek megvalósítási ütemtervét tekintették át. Orbán Viktor úgy nyilatkozott a magyar–muravidéki magyar kapcsolatokról, hogy végre igazán megindultak, és a nem lebecsülendő baráti kapcsolatok és közös ünneplések után a mindennapi életben is megjelenik, hogy valaki a magyar közösség tagja. Emellett kifejtette, megváltozott a széljárás is a szlovén politikában, és nagyon közel áll a két kormány ahhoz a megállapodáshoz, miszerint a szlovén kormány a Muravidéken, míg a magyar kormány a Rába-vidéken jelentősebb összeget fektessen be a határ mentén élők érdekében. A miniszterelnöknek a magyar nemzeti közösség elnöke és alelnöke bemutatta a Magyarul a Muravidéken anyanyelvtanulást ösztönző projektet és a Faluprogramot is.

Lőrincz Éva (Hidak)

Tomka Tibor

 

 

MCSi Design