kele
perec1
garas1
64. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2020. 09. 24.
kiscim3820
 

Magyarország lezárta a határokat

hatarzar3520A magyar hatóságok döntése alapján szeptember 1-jétől a külföldi állampolgárok csak indokolt kivételekkel léphetnek be Magyarország területére. A külföldről hazatérő magyar állampolgároknak 14 napos karanténba kell vonulniuk, illetve két negatív, öt napon belül Magyarországon elvégzett Covid-teszttel felmentés kérhető a karantén alól.  

Az augusztus 30-i Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint nem magyar állampolgár nem léphet be szeptember 1-jétől az országba, kivéve, ha állandó vagy 90 napon túli magyarországi tartózkodási engedélye van (ez esetben a családtagok is beléphetnek), ha Magyarországon dolgozó sportoló vagy sportszakember, ha szállítmányozó, aki teherforgalmat bonyolít, ha hivatalos látogatáson lévő személy, vagy mindazok, akik igazolni tudják, hogy az elmúlt fél évben elkapták a Covid-19 betegséget.

A magyar állampolgárok vagy azok külföldi családtagjai kötelező egészségügyi vizsgálaton eshetnek át hazatéréskor, és ha fertőzésgyanúsak, akkor otthoni vagy kórházi karanténba mennek, de ha nem fertőzésgyanúsak, akkor is 14 napra otthoni karanténba kell vonulniuk. Lehetőségük van viszont arra, hogy kettő, 48 óra különbséggel elvégzett negatív teszttel ez alól felmentést kapjanak.

Külföldi tehát „csak úgy”, például turistáskodni nem léphet be elvileg az országba. A rendőrök csak azoknak adhatnak felmentést a belépési tilalom alól, akiknek magyarországi hatósági eljáráshoz szükséges a személyes jelenléte (mondjuk itt folyik perük), ha olyan üzleti tevékenységet végeznek, amelyhez kormányzati szerv igazolásával rendelkeznek, ha Magyarországon diákok, ha olyan fuvarozók, akiknek a munkavégzés helyét kell megközelíteni, vagy ha családi eseményen kell részt venniük. Az is beléphet, aki hozzátartozója ápolása miatt jönne, vagy sport-, kulturális és egyházi rendezvényen venne részt, továbbá egyéb méltányolható oka van belépni. Ezt a kérelmet a nem magyar állampolgároknak előre kell beadniuk elektronikusan magyarul vagy angolul. Az így belépési engedélyt kapók ugyanolyan procedúrára számíthatnak, mint a magyar állampolgárok, tehát egészségügyi vizsgálaton eshetnek át. A különbség az, hogy fertőzésgyanú esetén nem léphetnek be az országba, ha viszont nincs ilyen gyanú, akkor karanténba kell vonulniuk, amely csak a fent ismertetett módon, két teszttel váltható ki.

A katonai konvojok is közlekedhetnek Magyarországon, de ami fontosabb, hogy az ingázókra is külön szabályok vonatkoznak: a szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek, de a 30 kilométeres sávot nem hagyhatják el. Ez tehát a Magyarországon dolgozókat érinti. Ugyanígy a Magyarországon az államhatártól legfeljebb 30 kilométerre élő magyarok szabadon visszatérhetnek külföldről, amennyiben 24 órán belül mentek ki, és a szomszédos országban az államhatártól számított legfeljebb 30 kilométeres sávot nem hagyták el. A határtól számított 30 kilométeres sávban lévő magyarországi lakhely mint elvárás sokaknak okoz nehézséget, a Muravidékre is több szakember, illetve itt munkát vállaló nem tud belépni emiatt. Ez a feltétel a tavaszi korlátozások idején még nem szerepelt az ingázókra vonatkozóan.

A rendelet előírja, hogy azok a kontaktszemélyek, akik számára karantént írt elő a hatóság, szintén a 48 órán belül kiállított két negatív teszttel mentesülhetnek ez alól. Az első vizsgálatot legalább négy nappal a fertőzött személlyel történt kontaktus után végeztethetik el – szól a rendelet.

Közben a magyar hatóságok már enyhítették is a rendeletet, így a magyarországi szállásukat korábban lefoglaló csehek, lengyelek és szlovákok egy – öt napnál nem régebbi – negatív teszttel bemehetnek Magyarországra, míg a visegrádi országokban korábban szállást foglaló magyaroknak is elég lesz egy negatív teszt a hazaérkezést követően.

 

 

MCSi Design