kele
perec1
garas1
64. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2020. 07. 30.
kiscim3020
 

Mobilapplikációs fertőzés-követést terveznek

covid2620Június 26-tól újra kötelező a szájmaszk viselése a nyilvános zárt helyeken Szlovéniában. A kormány a nyilvános gyülekezést legfeljebb ötven főre csökkentette és újból kezdeményezte a koronavírus-fertőzés nyomon követésére szolgáló mobilalkalmazás bevezetését.

Miután a múlt héten a koronavírus-fertőzöttek száma újból növekedni kezdett, a kormány a járvány terjedésének visszaszorítása érdekében újra korlátozó intézkedéseket fogadott el. Így ismét kötelező a szájmaszk viselése a nyilvános zárt helyiségekben és ötven személyre korlátozták a nyilvános rendezvények létszámát. Kivételesen, az országos közegészségügyi intézet engedélyével, valamint a megfelelő távolságtartás betartásával lehetséges a legfeljebb 500 fős gyülekezés. A rendelet betartását a rendőrség is felügyelheti.

A koronavírus-fertőzés nyomon követésére szolgáló mobilalkalmazás bevezetése is újra szóba került. Az okostelefonra letölthető applikáció használata szabadon választható lesz. Az alkalmazás figyelmezteti a használókat, amennyiben kapcsolatba kerültek fertőzött személlyel. Az applikáció Olaszországban és Németországban már használatban van, anonim és a hatóságok szerint biztonságos, Szlovéniában a rendszert egy hónapon belül tervezik bevezetni, ennek viszont csak akkor van értelme, ha minél több állampolgár letölti.

A június 30-i adatok szerint Szlovéniában egy nappal korábban 15 új fertőzést azonosítottak, ami eddig összesen 1600 beazonosított fertőzést jelent. Az elmúlt egyhetes időszakban 66-tal nőtt ez a szám, többek közt a maribori klinikai központban három orvosnál azonosították a vírusfertőzést. Az aktív fertőzöttek száma 101 volt, kórházi ellátásra nyolcan szorultak, a halottak száma 111-re nőtt, miután utólag két személynél azonosították a Covid-19 okozta elhalálozást. A muravidéki régióban az egyhetes időszakban egy személynél azonosították a fertőzést, ami két aktív fertőzést jelentett régiónkban, mindkettő eset a Ljutomeri községben van.

 

 

MCSi Design