kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Szeptember 25-ig adható be az ösztöndíjpályázat 

osztond2520Az Ösztöndíjazási és Fejlesztési Közalapítvány (www.sklad-kadri.si) meghirdette a hiányszakmák támogatási pályázatát a 2020/21-es tanévre. A június 15-től szeptember 25-ig nyitott pályázatra mindazok a tanulók jelentkezhetnek, akik a következő tanévben hiányszakmát tanulnak és először iratkoztak be az 1. évfolyamba.

A beiratkozási és a foglalkoztatási adatok elemzése alapján idén országos szinten 22 támogatott hiányszakmát határoztak meg, amely szinte azonos az elmúlt évekével: kőfaragó, mechatronikai kezelő, fémszerkezet-készítő, gépészeti szerelő, fémmegmunkáló, villanyszerelő, karosszérialakatos, pék, cukrász, hentes, kárpitos, asztalos, kőműves, ács, bádogos, szárazépítészeti szakmunkás, szobafestő, kályhakészítő-csempeburkoló, erdész, kéményseprő és üvegező, illetve üvegező technikus.

A Muravidéken a kétnyelvű területen, azaz konkrétan a Lendvai Kétnyelvű Középiskola programjai közül négy irányzaton lehet ösztöndíjra pályázni, éspedig mechatronikai kezelő, gépésztechnikus, vegyésztechnikus, valamint közgazdasági technikus szakon. Az utóbbi új a 2020/21-es pályázatban.

A tengermelléki olasz nemzetiségnél a közgazdasági technikus, az autószerelő és az óvónői szak a támogatott programok. Az ösztöndíj összege 102,40 euró havonta és a káderösztöndíjon kívül nem zár ki más támogatást (szociális ösztöndíj, gyerekpótlék stb.). Az Ösztöndíjazási és Fejlesztési Közalapítvány 1000 ösztöndíjat hagy jóvá. Túljelentkezés esetén azok a pályázók részesülnek előnyben, akik jobb általános iskolai eredményt értek el.    

Még a múlt év folyamán, a 2020–2024 közötti ösztöndíjazási politikai irányzatok elkészítésénél a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) – a kétnyelvű területre vonatkozó több hiányszakma javaslása mellett – felvetette, hogy az ösztöndíjpályázatban a nemzetiségi keretnél a jövőben feltételként tüntessék fel, hogy előnyben részesülnek a magyar nyelvet anyanyelvi szinten tanuló pályázók. Mivel a magyar nemzetiségi hovatartozás a 2017/18-as tanévtől nem feltétel az ösztöndíj elnyeréséhez, az MMÖNK célszerűnek látja, hogy a kétnyelvű terület specifikuma miatt szükséges legyen mindkét nyelv jó ismerete. Az aktuális pályázatban ez a feltétel még nem szerepel.

 

 

MCSi Design