kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

20 éves a millenniumi vörös bükk Hármasmalomban

millenium2320Kerek húsz évvel ezelőtt, Krisztus születésének 2000. és Magyarország államalapításának 1000. évfordulója alkalmából emlékfákat ültettek el a muravidéki magyar településeken. A kezdeményezés a Lendva községi magyar önkormányzattól indult, és a legelső millenniumi fa Hármasmalomban kapott helyet.

Hármasmalomban a helyi kultúrház előtti parkban százéves gesztenyefák ölelésében növekszik a millennium emlékére elültetett vörös bükk. A fa nem igényelt különös gondoskodást az évek alatt, elég volt neki a jó talaj és a küldetése: óvja a helyi magyarság megmaradását. – Akkor, azon a jeles napon ünnepélyes keretek között ültettük el a fát a helyi közösség és a kultúregylet szervezésében – mondja Varga Irma a Hármasmalmi Művelődési Egyesület nevében. – Egyletünk azóta is aktívan működik, bár az énekkar tagjai közül sajnos már sokan nem élnek. A faluban van akarat, igyekszünk a jó közösséget megtartani, vannak rendezvényeink, tavaly például nagyon sikeres volt a perecfesztivál, amit majd szeretnénk megismételni. Látogatottak a falunapok, eljárunk kirándulni, illetve ma is működik a népdalkör – mondja, nagy vonalakban felvázolva a 300 lakosú település életéből néhány mozzanatot. – Ha a millenniumi fa a megmaradásunkért került ide, a faluotthon kertjébe, akkor beváltotta a küldetését – kapcsolódik be Horvat István. – Azt elmondhatjuk a falunkról, hogy a magyar szó ma is él, a rendezvények két nyelven folynak, 70 százalékban magyarul. Tíz éve pedig saját helyi közösségünk is alakult. Összetartó emberek élnek itt, akik igyekeznek megtartani a magyarságukat, ragaszkodnak a gyökereikhez. Törekedünk, hogy ez így is maradjon – mondja.

 

 

Horvat István mellett Jarni Ivót is megismerhetjük. Ők ketten ültették el akkoriban fát mint a Lendvai Helyi Közösség Tanácsának hármasmalmi képviselői. Most a kedvünkért újra odaálltak a fához egy fotóra. – A 20 év így elszállt! Habár ez egy lassan növő fajta, mégis érzékelteti az idő múlását, hogy a csemetéből mi lett az évek alatt – mondja István, majd Ivo is csatlakozik. – Én már nyugdíjas, nagypapa, dédnagypapa vagyok, szóval ha lassan is nő a fa, az időt becsapni mégsem lehet – mondja.

Érdekes dolog az idő, hiszen az emlékek felidézésével mégis képesek vagyunk visszaforgatni, legalább az érzéseket visszahozni. A két férfi és Irma mesélnek még a gesztenyefák alatt tartott egykori tűzoltóbálokról, melynek párja nem volt a környéken, illetve a hármasmalmi perecről, ami olyan kelendő volt, hogy biciklikkel a karukra húzva vitték haza a lendvaiak. Hogy a régi Népújság-fényképen szereplő két férfi hány éves volt akkor? Megkérdeztük. István frappáns választ adott nekünk. – Pont húsz évvel voltunk fiatalabbak, mint most vagyunk.

 

 

MCSi Design