kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

Kevesebb szabály, több egyéni felelősség

korona2220Március 12-én hirdették ki a járványhelyzetet Szlovéniában, majd 80 nap után, május 31-én hivatalosan is véget értek a korlátozások. A vírus azonban nem tűnt el, ezért egyes intézkedések, az egymásközti távolságtartás, a fertőtlenítés, a higiéniai óvintézkedések érvényben maradnak, kivételes esetekben pedig a maszkok viselése is.

A maszkok viselése továbbra is szükséges a nyilvános zárt helyiségekben, ahol nem lehet biztosítani az ajánlott másfél méteres egymásközti távolságot, valamint a tömegközlekedésben. A fertőzött személyeknél és légúti panaszok tünetei esetén is kötelező a védőmaszk, továbbá az orvosi rendelők és az idősotthonok, valamint más szociális gondozási intézmények látogatásakor is.

Amint az illetékes szervek hangoztatják, a vírus nem tűnt el, ezért a sikeres védekezésben szükséges az egyéni felelősség vállalása. Amint Jelko Kacin, a kormány szóvivője elmondta, a mindennapok kötelező kellékei köze tartozik ezentúl a védőmaszk, melynek a váratlan előálló helyzeteknél kéznél kell lennie. – Tegyük fel, ahol ez kötelező, ha erre felkérnek, illetve saját megítélésünk szerint szükségesnek tartjuk.

Hétfőtől megnyithattak a termálfürdők, a fitnesz- és wellneszközpontok, a több mint 30 szobás szállodák is, a szálláshelyek és az uszodák. Az idegenforgalmi utalványok előreláthatólag legkésőbb június 15-től lesznek beválthatók. Engedélyezettek továbbá a nyilvános rendezvények legfeljebb 200 személy számára. Zárva maradnak viszont a szórakozóhelyek és az éjjeli klubok, mint ahogy egyelőre vasárnap az üzletek is.

 

Szlovéniában négy egymást követő napon nem regisztráltak új koronavírus-fertőzöttet, majd kedden két új pozitív esetet azonosítottak. Így a beazonosított fertőzött személyek száma keddig összesen 1475 volt, közülük 1358-an gyógyultak meg és 109 személy hunyt el a Covid-19 betegségben. Az aktív fertőzöttek száma 8 volt.

 

 

MCSi Design