kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

Gazdasági miniszterek találkozója a Mura-hídon

pocivalsek2220A Szlovéniával határos Muraszerdahelyen találkozott május 27-én Zdravko Počivalšek szlovén és Darko Horvat horvát gazdasági miniszter Dražen Srpak helyi polgármester és horvátországi parlamenti képviselő vendégeként.

A délutáni megbeszélés után sajtótájékoztatót tartottak a Petesháza és Muraszerdahely közötti Mura-hídon. Darko Horvat horvát gazdasági és vállalkozásügyi miniszter kiemelte: a céljuk az, hogy a koronavírus-járvány lecsengésével is maradjon meg a jó gazdasági viszony, mint ahogy az „békeidőben” volt, hiszen mindkét ország a másik legfontosabb gazdasági partnerei közé tartozik. Ahogy Zdravko Počivalšek szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai miniszter nyilatkozatából kiderült, a két szomszéd tavaly rekordmértékű, hatmilliárd eurós kereskedelmi forgalmat bonyolított le, amelynek a háromnegyede az árucseréből, a többi pedig a szolgáltatások értékesítéséből származó bevétel volt. Ezen kívül a kétoldalú befektetéseket is kiemelte Počivalšek. Szlovénia horvátországi beruházásai kétmilliárd, míg Horvátország szlovéniai befektetései nagyjából egymilliárd eurót tettek ki. Mindkét miniszter egyetértett abban, hogy mindkét ország idegenforgalmának szüksége van a másikból érkező turistákra, és véleményük szerint hamarosan (június folyamán) visszaállhat a hagyományos határátkelés menete.

A sajtótájékoztató végén Srpak polgármester elmondta, hogy tervekben szerepel egy új híd megépítése is valahol a város környékén, amellyel tehermentesítenék Muraszerdahelyet az áthaladó teherforgalom és azon személygépkocsik áthaladása alól, amelyek a közeli autópályákra igyekeznek.

SoPe

 

 

MCSi Design