kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

Énekesek, szentelt víz: nem ajánlott

temeto2120A koronavírus-járvány alatt szigorú előírások vonatkoztak a temetkezési, búcsúztatási szertartásokra. Némi enyhítésekkel ugyan, de az országos közegészségügyi intézet módosított higiéniai ajánlásaiban továbbra is szigorított előírásokat kell betartani. Az énekesek részvétele és a szentelt víz hintése továbbra sem ajánlott.

A temetkezési és a temetői tevékenységre vonatkozó jelenlegi javallatok szerint a temetési szertartáson legfeljebb 50 személy vehet részt, ami egyezik a kormányrendelet nyilvános helyeken történő gyülekezési szabályozásával. Továbbra sem tanácsolják az énekesek jelenlétét, ha viszont mégis jelen vannak, a hozzátartozók és az énekesek között a lehető legnagyobb távolságot kell biztosítani. Úgyszintén nem ajánlott a halott szenteltvízzel történő meghintése, valamint a részvétnyilvánítás kézfogással és öleléssel. A ravatalozóba lépéskor és kilépéskor kötelező a kézfertőtlenítés, a védőmaszk és a megfelelő távolságtartás. Kivételt jelentenek a közös háztartásban élő családtagok. Fontos, hogy a szolgáltató alkalmazottjai, ahogy a halott hozzátartozói is a temetésen egészségesek legyenek és nincs légúti fertőzési panaszuk. Több egymást követő temetés esetén két temetés között legalább két órának kell eltelnie, közben pedig a helyiségek megfelelő fertőtlenítése és tisztítása szükséges.

Az Öko-Park Kft. és a Ferenčak temetkezési szolgáltatók érdeklődésünkre elmondták, hogy a halott búcsúztatásánál követik a közegészségügyi javaslatokat, elsősorban betartják az előírt távolságot és a higiéniai előírásokat. Az ügyfeleket figyelmeztetik az érvényben lévő előírásokra, amelyeket a gyászoló családok és a hozzátartozók többségükben megértenek és betartanak. A temetkezési szolgáltatók alaposabb eljárási utasításokkal azon esetekben rendelkeznek, amikor a halott koronavírusban hunyt el vagy fennáll ennek a gyanúja.

 

 

MCSi Design