kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

Maradj itthon

cim2120Idegenforgalmi utalvány minden állampolgárnak – A szlovén kormány harmadik koronavírus-intézkedési csomagjával a járványidőszak alatt a legnagyobb visszaesést elszenvedő ágazatot, az idegenfogalmat kívánja megsegíteni. Minden Szlovéniában állandó lakcímmel rendelkező személynek így idegenforgalmi utalványt biztosít 200, illetve 50 euró (kiskorúak) értékben. Mit lehet jelenleg tudni az utalvány értékesítéséről?  

A törvényjavaslat szerint a 200 euró értékű utalványra minden nagykorú személy jogosult, valamint a 2020-ban a 18. életévüket betöltő fiatalok is, akik 2020. március 13-án Szlovéniában állandó lakcímmel rendelkeztek. Az 50 eurós utalványt (vauchert) pedig a kiskorú gyermekek kapják. A külföldön állandó lakcímmel rendelkező szlovén állampolgárok az utalványokra nem lesznek jogosultak. Az utalványok szállásra vagy legfeljebb szállásra reggelivel lesznek beválthatók szállodákban, nyaralóházakban, kempingekben, falusi vendéglátóhelyeken, glampingházakban vagy más szálláshelyeken Szlovénia területén. Ebédet, vacsorát és más szolgáltatást az utalvánnyal nem lehet fizetni.

Az utalványokat elektromos formában adják ki, vagyis a polgárok az igénybevett szolgáltatónál fogják azt beváltani az adószámuk alapján, és az összeget csak egy szolgáltatónál lehet felhasználni. Nem született még döntés arról, hogy egy személy csak a saját utalványát használhatja-e fel, mint ahogy arról sem, hogy hogyan és kire ruházhatja át az utalványt a tulajdonosa. Minden valószínűség szerint ez lehetséges lesz a közeli rokonok (nagyszülők, szülők, gyerekek, illetve unokák) között. Az utalványokat előreláthatólag június végén, július elején lehet majd elkezdeni felhasználni. A majdnem egyhónapos csúszásra azért kerül sor, mert amikor az utalványokról szóló törvényt az országgyűlésben elfogadják, a kormánynak nyolc nap áll rendelkezésére elkészíteni azt a szabályzatot, amely pontosan meghatározza az utalványok odaítélésének módját és felhasználását. Ezek után a szabályzatot az európai bizottságnak is meg kell erősítenie. 

Az utalványok 2020. december 31-ig lesznek érvényesek. Amennyiben a felhasználásukra nem kerül sor, az utalvány összegét nem lehet pénzre váltani. Fontos az is, hogy a kuponokat nem számolják fel a jövedelemadó-bevallásnál.

Az ország „a maradj itthon, nyaralj itthon” turizmus serkentésére kiadott utalványokra 345 millió eurót költ el, a kormány pedig arra számít, hogy a polgárok a szálláshelyeken és környékükön további 172 millió eurót költenek el.

Számos kérdésre még nincs egyértelmű válasz, de minden szabálysértést elkövető szolgáltatónak magas pénzbüntetéseket (akár már a javaslatban is helyeztek kilátásba.

 

Koronavírus-helyzetkép: új fertőzés csak elvétve

Továbbra is javul a koronavírus-helyzet Szlovéniában. Egy hét alatt csupán két új fertőzést azonosítottak, május közepétől pedig elkezdték az aktív fertőzöttek számának a kimutatását is. A hét elején országos szinten az aktív fertőzöttek száma hét volt, a Muravidéken pedig már második hete nincs új fertőzés.

 

 

MCSi Design