kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

A legfontosabb tudnivalók a koronavírusról

koronavirus0420Az utóbbi hetekben sok esetben pánikkeltő hírek terjedtek el a Kínában nemrégiben azonosított, súlyos tüdőgyulladással járó koronavírus terjedéséről. Pánikra egyelőre nincs ok, de a legfontosabb tudnivalókról nem árt tájékozódni.

A koronavírus egy fajtáját már az 1960-as években izolálták megfázásban szenvedő betegek orrüregéből, nevüket pedig elektronmikroszkópos képükről kapták, mivel a Naphoz hasonló koronával rendelkeznek. Az embert a vírus hat törzse tudja megfertőzni, többségük rendkívül gyakori: egyszerű megfázásos, felső- és alsólégúti, esetleg bélrendszeri tünetekkel jár, az egészséges immunrendszer pedig gyorsan legyőzi.

A koronavírus új törzse, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2019-nCoV-nak nevezett el, először a közép-kínai Vuhan városban mint ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos betegség jelent meg 2019 decemberében. A koronavírus a SARS és a MERS kórokozójának nagyon közeli rokona.

A vírus állatról emberre is terjed – egyes források szerint kígyók, mások szerint denevérek lehetnek a közvetítők, a kínai betegségmegelőzési és járványvédelmi központ szerint egy hús- és halpiacról indulhatott.

A koronavírus a légúton, valamint szájon át fertőzhet. Leggyakoribb tünetei a magas láz, a száraz köhögés, a mellkasi fájdalom, a légzési nehézségek és a fáradékonyság. A tünetek a betegség korai stádiumában enyhék vagy közepesen erősek, és hasonlítanak az influenza vagy más légúti fertőzés tüneteihez. Az elsődleges tünetek után a betegség átterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A vírus szövődménye a veseelégtelenség, végső esetben pedig halált is okozhat.

A szakemberek a vírus terjedése ellen a gyakori kézmosást, vagy ha nincs erre lehetőség, az alkoholos fertőtlenítő kéztisztító zselé alkalmazását ajánlják. A könyökhajlatba tüsszentést, köhögést, a zsebkendő arc elé helyezését, az orrot és a szájat takaró arcmaszk viselését, illetve a higiénés szabályok betartását és a zsúfolt helyek kerülését javasolják.

Egyelőre nincs ok az aggodalomra, a problémát viszont a vírus felgyorsult terjedése fokozhatja. Ezt elősegíti a tény, hogy a lappangási idő akár két hét is lehet, a vírus viszont ez idő alatt is fertőz. A szakemberek szerint egy már fertőzött ember minimum három másiknak képes átadni a betegséget.

Jelenleg több ország egyidejűleg dolgozik a vírus elleni vakcina kifejlesztésén. 

 

 

MCSi Design