kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

Elektromos betegigazolás február 1-től

zzzs elap04202A Szlovén Egészségügyi Biztosító Intézet muraszombati területi egységénél hétfőn Tibaut Ivan igazgató és Cipot Martina, a kötelező egészségbiztosítással foglalkozó osztály vezetője sajtótájékoztatón mutatta be az elektromos beteglapok rendszerét, az eBOL működését és előnyeit.   

Amint már beszámoltunk róla, a betegszabadságot igazoló papíralapú formát február 1-től az elektronikus igazolás váltja fel. A papíralapú igazolásokat ezentúl csak kivételes esetekben alkalmazzák (például azon magánvállalkozók alkalmazottjainak részére, akik a cégnyilvántartásba nincsenek bejegyezve).

A házi vagy gyermekorvosok az elektronikus beteglapot a SPOT (egykor eVEM) portálra továbbítják, ahonnan a munkáltatók az eBOL linken tölthetik le. Előnye, hogy a beteglapot folyamatosan lehet vezetni a rendszerben, az adatok állandóan követhetők és ellenőrizhetők. Így a tévesen megírt beteglapok jóváhagyása teljesen elkerülhető. Idővel pedig várható az is, hogy az orvosi rendelőkben a biztosítottak személyes megjelenése a betegigazolások miatt csökkenni fog. A rendszer adataihoz a nemzeti közegészségügyi intézetnek az adatok statisztikai feldolgozása miatt, valamint a pénzügyeket felügyelő igazgatóságnak is van hozzáférése. Az adatvédelemre külön hangsúlyt helyeztek, ezért az adatokhoz csupán a meghatalmazott személyek férhetnek hozzá. A Muravidéken eddig 78 házi és gyermekorvos vezette be az eBOL-t.

zzzs elap04201Amint Tibaut Ivan, a biztosító muraszombati egységének igazgatója elmondta, az elektromos beteglapok rendszerének bevezetése leegyszerűsíti az adminisztrációs eljárásokat, költség- és időmegtakarítást eredményez a házi és gyermekorvosoknál, a biztosított személyeknél és a munkaadóknál is. A becslések szerint ezentúl a betegállomány ügyintézésének kiadásai 55 százalékkal csökkennek, ami éves szinten mintegy 11,5 millió euró megtakarítást jelent. – Az elmúlt évben átlagban 1800 személy volt hosszabb ideig betegállományban, amihez mintegy 600.000 kihagyott munkanap köthető. A betegszabadságok kifizetésére az egészségügyi biztosító tavaly 22 millió eurót biztosított – tette még hozzá az igazgató.

Cipot Martina osztályvezető a rendszer technikai részét mutatta be alaposabban. Többek közt elmondta, hogy a biztosított személyek számára a https://moj.zzzs.si portálon ingyenesen elérhető és követhető a beteglapjuk, valamint szükség esetén letölthető. Ehhez digitális hozzáférés kell, ami a közigazgatási egységeknél igényelhető ingyenesen.

Az eBOL rendszer bevezetésével a betegszabadságon lévő személyek eddigi kötelezettségei nem szűnnek meg, így a biztosított köteles továbbra is a házi vagy gyermekorvosnak átadni az egészségügyi dokumentációt, értesíteni őt az egészségi állapotáról, valamint felkérni, hogy időben adja ki az elektromos beteglapot.

 

 

MCSi Design