kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

Háromhetes szakmai gyakorlaton Portugáliában 

eras4619A Lendvai Kétnyelvű Középiskola hat végzős gépész és vegyész diákja Bačič Lučka projektfelelőssel az Erasmus+ program keretében három hétig a portugáliai Braga városában volt gyakorlati munkán. Hazatértük után tapasztalataikról, élményeikről nekünk is beszámoltak.

Bačič Lučka projektfelelős a szervezők és a vendégdiákok tevékenységével is elégedett. A bragai tapasztalatok közül kiemelte a tanulók önállóságra tanítását, hiszen itt közös mosodában mosták a ruháikat, s a lazítottabb életmódba és tempóba is betekintést kaptak, ami nálunk nem igazán jellemző. Minden nagyon szervezett volt, az étkeztetés, a munkahelyre utaztatás és a szállodai ellátás is. Az utolsó napon a certifikátumokat ünnepélyes keretek között vették át a diákok, amelyeket szakmai előmenetelük során is fel tudnak használni.  

 

 

„A munkaidő volt a meglepő, hiszen nem az uniós rend szerint történik. Portugáliában ugyanis 10 órakor kezdődik a napi szolgálat. Ez egy kicsit kizökkentett bennünket, de a laborban már minden a megszokott módon, az itthoni körülményekhez hasonlóan zajlott. A három hét alatt a föld és a víz szennyezettségét vizsgáltuk és a ph-értékeket mértük, azt kutattuk, hogy melyik gyümölcsnek melyik föld felel meg leginkább. Erre a levelek állagából is következtethetünk. Emellett más iskolák diákjaival is ismerkedtünk, magyarok, horvátok és csehek voltak a társaink. A munkahelyünkre minibusszal utaztunk, ami körülbelül fél órát vett igénybe. A helyi civilek és a dolgozók is nagyon kedvesen fogadtak bennünket, és megismertettek bennünket Porto, Viana do Castelo és Lisszabon kulturális nevezetességeivel. Nagyon közvetlen volt mindenki és a helyi specialitásokat is megismerhettük” – mesélte Feher Laura negyedik évfolyamos vegyésztechnikumi diák.

Herženjak Patrik gépésztechnikum szakos pedig így összegezte tapasztalatait: „A Labina gyárban dolgoztunk, ahol igen kedvesen fogadtak bennünket. Az ő közösségi életük is igen aktív a munkahelyen. Féltermékeket gyártanak a gyárban az autóipar (Jaguar, Renault) és a Bosch konzorcium számára. Minket is bevontak a menetvágás és a fúrás folyamatába. A munkaidő után a szállodában maradhattunk vagy a város nevezetességeit néztük meg. Mivel az iskolában angol nyelven folyik a szakmai képzés, a helyi diákokkal is megértettük egymást, de néhány portugál szót is elsajátítottunk.”

 

 

MCSi Design