kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

Megszüntetnék a kiegészítő egészségbiztosítást

eg bizt3719A Levica párt még augusztus végén tette közzé a kiegészítő egészségbiztosítás megszüntetéséről szóló törvényjavaslatát, amelyet a kötelező biztosítás átszervezésével takarékosabbá tenne. A javaslatról szeptember végéig kívánnak egyeztetni a koalícióval, majd az Országgyűlés elé terjeszteni. A kiegészítő egészségbiztosítás 2021-ben szűnne meg. 

A kiegészítő egészségbiztosítás megszüntetéséről a politikum már 15 éve egyeztet, de mindeddig elhaltak a kezdeményezések. Hatodik alkalommal a Levica próbálkozik előterjesztett megoldásaival, amellyel a kiegészítő egészségbiztosítás ügyét a kötelező biztosítás átszervezésével oldaná meg.

Az új törvényjavaslat egy százalékpontos járuléknövelést tartalmaz a munkavállalóknak és a nyugdíjhivatalnak, míg 1,6 százalékpontos járuléknövelést a munkaadóknak. Ennek alapján a legnagyobb megtakarítást (35 euró) a nyugdíjasok és a mezőgazdaságból élők élveznék, akiknek a számítások alapján megmarad a jelenlegi kiegészítő biztosításnak az összege. Ugyanis még nyáron a Vzajemna biztosító bejelentette, hogy szeptemberben a kiegészítő biztosítást 31,98 euróról 35,67 euróra emeli. A javaslat alapján jobb helyzetbe kerülnének az alacsonyabb (25 euró) és átlagfizetést kereső (18 euró) alkalmazottak is. A Levica állításai szerint a munkavállalók 95 százalékánál megnövekedne a rendelkezésre álló bevétel. A kiegészítő egészségbiztosítás megszüntetésével járó félmilliárdos kiesést így a munkaadók, a dolgozók, a magánvállalkozók, valamint a nyugdíj- és rokkantsági biztosítási hivatalnál a kötelező biztosítási járulék növelésével, valamint az új tőkejövedelem-járulék bevezetésével fedeznék. 

A koalíciós partnerek némi ellenvetéssel ugyan, de támogatják a javaslatot, a munkaadók viszont kritikusan fogadták azt. Figyelmeztettek arra, hogy az egészségügy egyre jelentősebb problémáit egységesen kellene rendezni. A szakszervezetek viszont óvnak attól, nehogy az intézkedés az egészségügyi szolgáltatások rovására menjen. A kiegészítő biztosítás megszüntetése legjobban az egészségbiztosítókat károsítaná meg.

Téves viszont azt gondolni, hogy a kiegészítő biztosítás megszüntetésével megszűnik a járulék fizetése is. A biztosítási járulék megmarad, csak igazságosabb felosztást ígérnek, hiszen most a bevételtől függetlenül a kiegészítő biztosítást mindenki egységesen fizeti, ami az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezőknél nagyobb megterhelést jelent.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben