kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

Az Európai Bizottság új biztosai és területeik

eu3719Új szerkezetű Európai Bizottság alakul Ursula von der Leyen megválasztott elnök keddi brüsszeli bejelentése alapján: a szlovén Janez Lenarčičot válságkezelési biztosnak jelölte az elnök, a magyar Trócsányi Lászlót a szomszédság- és bővítéspolitikai tárcára javasolja.


A novemberben hivatalba lépő testületnek nyolc alelnöke, köztük három ügyvezető alelnöke, illetve tizennyolc „egyszerű” biztosa lesz. Az ügyvezető alelnökök a holland Frans Timmermans, a dán Margrethe Vestager és a lett Valdis Dombrovskis lehet. Timmermans koordinálja az európai zöld megállapodással kapcsolatos munkát, a klímapolitikát. Vestager a digitális kornak megfelelő Európa programját és továbbra is betölti a versenyjogi biztosi posztot. Dombrovskis koordinálja az emberközpontú gazdasággal kapcsolatos tevékenységeket, ő lesz a pénzügyi szolgáltatások biztosa is. Az öt további alelnök: a spanyol Josep Borrell, aki az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője lesz, a cseh Vera Jourová az „értékek és átláthatóság”, a görög Margarítisz Szkínász az „európai életmód védelme”, a szlovák Maros Sefčovič az „intézményközi kapcsolatok és tervezés”, míg a horvát Dubravka Šuica a „demokrácia és demográfia” nevű portfóliót kapta. Ez azt jelenti, hogy a nyolc alelnök közül négy a kelet-közép-európai régióból lesz. Az olasz Paolo Gentiloni a gazdasági, az ír Phil Hogan a kereskedelmi tárcát, a francia Sylvie Goulard pedig a belső piaci digitális egységes piacot kapja a javaslat szerint, s biztosként felel a védelmi iparral és űrkutatással foglalkozó új főigazgatóságért is. Az osztrák Johannes Hahn a költségvetési és igazgatási, a belga Didier Reynders a jogérvényesülési, a svéd Ylva Johansson a belügyi, az észt Kadri Simson az energiaügyi biztosi posztra készül. A lengyel Janusz Wojciechowski lesz a mezőgazdasági, a román Rovana Plumb a közlekedési, a ciprusi Sztella Kiriakídisz az egészségügyi, míg a finn Jutta Urpilainen a nemzetközi partnerségekért felelős biztos. A luxemburgi Nicolas Schmitté lesz a munkahelyteremtés, a máltai Helena Dallié az egyenlőség, a portugál Elisa Ferreirának a „kohézió és reformok”, a bolgár Marija Gabrielnek az „innováció és ifjúság”, a litván Virginijus Sinkeviciusnak a „környezet és óceánok” nevű portfólió jutott.
A biztosi testület ülései papírmentesek és digitálisak lesznek, továbbá élete lép az „egy be, egy ki” elv, melynek célja, hogy minden új jogszabály elfogadásával párhuzamosan hatályon kívül helyezzenek egy másikat, így könnyítve meg az emberek és a vállalkozások életét.
(mti)

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben