kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

Ruha teszi az embert!? – Hosszú, mint az úri szoknya

ruhateszi3619A női viseletben a leginkább nőies, meghatározó ruhadarabnak évszázadokon át a szoknya számított. Például napjainkig a férfiakat nadrágban, a nőket szoknyában ábrázolják a különböző piktogramokon. A magyar női öltözködésre sem a keleties bugyogó viselése, sem a szláv lepelszoknya hordása nem voltak akkora hatással, mint a nyugati kereszténység elterjedésével teret nyerő itáliai, francia és spanyol hatásokat ötvöző szoknyaviselési divat.

 

Képünkön: hetési pacsás asszony szoknyája hátulról. Göntérháza, 1904. (Fotó: Bátky Zsigmond, Néprajzi Múzeum Fotótára 6373)

 

A középkori szóhasználatban a szoknya a bokáig érő ruha megnevezése volt, amibe a derékrészt is beleértették, és ujjas szoknyának nevezték, ha ujjai is voltak. A 17. században már itáliai hatásra váltogatható ujjú szoknyákat viseltek. Ez mintegy előfutára volt annak a folyamatnak, amelynek során a 17. század végére a válltól bokáig érő egész ruha szétvált a felső részekre: derékre, mellényre és vállra, valamint alsó részre, a mai értelemben vett szoknyára. De ez a szétválás elsősorban a felsőbb társadalmi osztályokra volt jellemző, a köznép asszonyai még évszázadokig viseltek összevarrt pruszlikos szoknyákat, ahogyan a Göcsejben nevezték ezeket: lajbitos szoknyákat. A derékrésszel egybevarrott szoknya szabása lefelé tölcsérszerűen bővülő volt, s a divat változásainak megfelelően elöl nyitott is lehetett, így láttatni engedte a díszes alsószoknyát.

A 17. században a szabásában megújult szoknya a beráncolt anyag mennyiségétől függően bő volt és csípőtől harangszerűen kiszélesedő. Érdekes módon a korabeli hatósági rendeletek a szoknyák szabásával, formájával nem foglalkoztak, csak azt tiltották, hogy a parasztasszonyok a helyzetükhöz nem illő, drága anyagból készült öltözetben járjanak, és azt sem engedték, hogy szoknyájukat arany- vagy ezüstcsipkével díszítsék. A 18. században azonban már nemcsak a szoknyák anyaga, de szabása is különbözővé vált, attól függően, hogy tehetősebb vagy szegényebb asszony viselte-e. A nemesek asszonyai abroncsokkal, csípőpárnákkal harang alakúra szélesített fodros, csipkés szoknyakölteményeket viseltek, amik a paraszti életformában használhatatlanok lettek volna. A paraszti viseleteknek mindig elsősorban a munkavégzést kellett szolgálniuk. Ez volt az oka annak is, hogy a korábban súlyos szövet- és posztószoknyák helyett idővel a falusi nők is a könnyebb anyagokból, bővebbre ráncolható vászon-, gyolcsszoknyákra tértek át. Csak az archaikusabb viseletek őrizték meg a fehér vászonszoknyákat.

A férfiviselethez képest egyszerűbb szabásukból kifolyólag a nők általában maguk készítették szoknyáikat vagy falusi varróasszonyokkal készíttették, így ráncolásuk, szabásuk, arányaik nem követték a divatot vagy nem olyan gyors mértékben. A 18. század végére egyes területeken elkülönült egymástól a házi szőttesből vagy könnyű vásznakból készített felsőszoknya, amit rokolyának neveztek, és a szabók által készített, divatos szoknya, amit a tehetősebbek varrattak maguknak. A pendely pedig általában alsószoknyát jelentett, de néhol hosszúinget is, amilyenben régen a falusi kisgyerekek jártak a forró nyári napokon. A pendelynek is volt mellényrésszel összevarrott változata, amit mellényes, lájbis vagy pruszlikos pendelynek neveztek.

A hetési nők az 1920-as évekig a „kiskikliny” vagy „kiskitlin” elnevezésű, fehér háziszőttesből készült alsószoknyát viselték. Az archaikusabb, múzeumban őrzött alsószoknyák hossza 75 centiméter, bősége pedig közel 300 centiméter volt. A viselet archaikusabb korszakában erre szintén házivászonból készült felsőszoknya, „kikliny” került. A viselet modernizálódásával, az 1880-as évektől a felsőszoknya már újabb típusú, tarka gyári kelmékből készült. A finom, nagy bőséget adó, legalább 300 centiméternyi gyári anyagot nagy gonddal szedték apró ráncokba és derékpánttal fogták össze, amit egyszer-kétszer a derék köré tekerve lehetett megkötni. A szoknya mintázataként az apróvirágos anyagok voltak közkedveltek.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben