kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

A romaoktatás és a felnőttképzés fontossága

romakonf3619A Lendvai Népi Egyetem és partnerszervezetei augusztus 28-án szervezték meg az Erasmus+ által finanszírozott hároméves, GEM címet viselő, a roma felzárkózást támogató projekt befejező konferenciáját a lendvai Cubis szálló konferenciatermében.

Hojnik Kelenc Rahela, a Lendvai Népi Egyetem igazgatója köszöntőbeszédében a projektpartnereknek és a kivitelezőknek is köszönetet mondott a közreműködésért. A kezdeményezés célkeresztjébe helyezett oktatás témában mutatkozott a vártnál nagyobb érdeklődés és igény a szlovén–magyar–horvát partnerszervezeteknél. A projektből – ahogy az a rövid filmbejátszásból is kitűnt – Sandi Horvat önéletrajzi ihletésű könyvének szlovén és magyar nyelven történő megjelentetését emelte ki különleges sikerként az igazgató, de az iskolákon és a népi egyetemeken tartott műhelymunkákat is sokan látogatták. 

A projektzárón több szlovén és horvát szervezet és kormányzati szerv képviselője is felszólalt, így Stane Baluh, a Szlovén Kormány Nemzetiségi Hivatalának Igazgatója és horvát kollégája, Dragan Ignac, kisebbségi és emberi jogi államtitkár. Mindketten különös jelentőségűnek értékelték az oktatás és a felnőttképzés terén a hátrányos helyzetű romák képzését célzó projektet és a mögötte kirajzolódó tevékenységet.

A témában felszólaló projektpartnerek pedig kifejtették, már a következő kiírásra készülnek.     

A plenáris részben a roma szervezetek képviselői is felszólaltak, többek között Jožef Horvat Muc, a szlovéniai roma közösség tanácsának elnöke, a már említett Sandi Horvat újságíró-prózaíró és Orsós Anikó, aki a magyarországi romahelyzetről számolt be.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben