kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

Mi támogatjuk Lendvát

megallapod36192Budapest főpolgármestere, Tarlós István a hétvégén több napos látogatást tett Lendván. A két város testvérvárosi megállapodásának aláírása, a látogatás központi eseménye mellett számos helyi programon is vendégül látták. Ez alkalommal készült rövid interjúnk is.

– Budapest és Lendva már 2012-ben felvette a kapcsolatot, majd 2014-ben aláírta az együttműködési megállapodást, melyet most testvérvárosi szintre emeltek. Két különböző nagyságrendű városról van szó, mégis tudnak együtt lélegezni. Melyek azok a területek, ahol a legtöbb az együttműködési lehetőség?

– Nem politizálásra használjuk az együttműködést, egyértelműen a kulturális terület az, ahol ennek az együttműködésnek a lakosság által érzékelhető megjelenési formái vannak és várhatóan lesznek is.  A kultúra legszélesebb spektrumán működni fog és már működik is részben ez a dolog: fesztiválok, zenei élet, képzőművészet, ifjúság, sport és a kultúra egész területe. Budapest számára nagyon fontosak ezek a kapcsolatok. Igen, sokan megkérdezik, nem baj-e, hogy ilyen nagyságrendi különbség van a két település között. Ez nálunk egy spirituális igény. Nem csak Lendvával, hanem Székelyudvarhellyel, Beregszásszal is van ilyen kapcsolatunk. Nemsokára Kassával is lesz, és várhatóan Szabadkával. Magyar János polgármester úrral nagyon eredményes tárgyalásokat folytattunk még a szerződés aláírása előtt. Szinte teljes nézetazonosság és szándék alakult ki, hogy megerősítsük, működtessük és tartalommal töltsük ki a két város hivatalos kapcsolatát. Olyan tartalommal, amelyből egyértelműem haszna van a lendvai lakosságnak és Budapesten is mindazoknak, akik érdeklődnek a kapcsolat iránt. Budapestnek nagyon sok testvérvárosi kapcsolata van nagyon nagy városokkal is, de leginkább azoknak látom értelmét és leginkább azok működnek jól, melyek földrajzilag is közel vannak és olyan történelmi kapcsok vannak, amik összekötik a városokat.

A kulturális együttműködés és ennek programterve része Lendva pályázatának az Európa Kulturális Fővárosa 2025 címre is. Hol látja Lendvát a „pályázati dobozban”?

– Nem szívesen tippelek. Mi persze támogatjuk Lendvát, szeretjük ezt a települést. Közös pontunk van, hiszen a magyar határhoz nagyon közeli településről van szó, ahol nagyon sok magyar él. Mi mindenben spirituális alapon segítünk a városnak, más kérdés az, hogy – mindenki tudja, aki a politikában vagy a közéletben mozog –, hogyan működik ma a világ. Vannak elvek, s ezek között van, amiket betartanak, és vannak olyanok, amik csak a kommunikáció szintjén működnek, s ezeket népámításnak nevezik. Nem tudom megítélni Lendva valós esélyeit. Én a magyar olimpia rendezési stábjának tagja voltam, de magamban nem túl optimista, mert kis települések nagyon ritkán szoktak elnyerni rendezési jogokat. A fehér holló jellegűek erősítik a szabályt, hogy lám, ez is lehetséges. Tehát az én optimizmusom ezért egy óvatos optimizmus.

– Több évtizedes városvezetési tapasztalata van, hiszen 1990-től polgármester, majd főpolgármester lett. Az októberi önkormányzati választásokon ismét el szeretné nyerni a budapestiek bizalmát. Mi az, amit Ön szerint a polgárok egy városvezetőtől várnak…

– Igen, ez a nyolcaik polgármesteri kampányom.

Először is, a fővárosi önkormányzat nagyon nagy rendszer, több mint 25 ezer ember dolgozik benne, s ehhez kell rutin, tapasztalat és vezetői múlt. Nagyon sokat számít a szellemiség, és fel kell tudni mérni, hogy a rendszernek milyen a működése. Az emberekkel való kapcsolattartás módjait ki kell tapasztalni, nem az a lényeg, hogy látványos fórumokat szervezzen valaki és a közösségi oldalakon irkáljon. Nálam régen kialakultak a kapcsolattartás „Mátyás királyi” elemei. Nagyon sokat járom az országot, járok metrón, villamoson, az üzletközpontokban, és amit az ember ott hall, lát, amilyen válaszokat, kérdéseket ott kap, abból nagyjából le tudja mérni, hogy mi az, aminek az emberek örülnek, mi az, ami fáj nekik. Persze van egy más léptékű, más kategóriába tartozó gondolkodás is, a kampányban ez általában a kommunikáció szintjén felerősödik. De az egyik fejezet a város működése, üzemelése, a másik pedig a fejlesztése. Az utóbbinak a forrásait mindig meg kell találni, ez nem egyszerű dolog, tehát a kormánnyal való együttműködés lehetősége is egy fontos tényező, hiszen a források nagymértéke függ ettől. A fejlesztések preferencia-sorrendjét is meg kell tudni állapítani. Nagyjából ez a dolog lényege, és a nagy rendszer, amiről beszéltem, el tudja fogadni az embert. Elsőszámú vezetőként ezért, ha úgy tetszik, a tekintélyért meg kell küzdeni, ezt nem lehet két hét alatt elérni.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben