kele
perec1
garas1
63. évfolyam
50. szám
Megjelenés:
2019. 12. 12.
kiscim5019
 

Pesti levelek: A rejtélyek és megszokások városa

pesti3319Kedves Olvasó! Mindig elhangzik, hogy Budapesten mindig történik valami. Néha rejtélyes esetek is. A múlt hét két napján ismeretlen eredetű bűz volt érezhető Budapest több pontján. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kutatása, mely főleg a légmozgást vizsgálta, az Érd–Pusztazámor–Felcsút–Szárliget–Tatabánya–Tardos–Lábatlan–Esztergom–Dobogókő–Csobánka települések közé eső területet jelölte meg a szag esetleges eredeteként. Az elmúlt hétvégén pedig a Campona bevásárlóközpont Tropicariuma előtt egy 130 centiméteres kajmán (aligátorféle) várta reggel a dolgozókat. A meglepetést tartalmazó dobozon többek között szerepelt a „Vigyázz ,harap!” felirat is. Nem tudják, ki rakta oda, de az biztos, hogy otthon illegális kajmánt tartani.

Idén sem maradt Sziget Fesztivál nélkül a főváros. Az augusztus 7-től 13-ig tartó fesztiválra a világ minden tájáról érkeztek előadók és látogatók, ahogy a program is sokszínű volt. A helyszínre, azaz a Hajógyári-szigetre vezető K-híd műszaki állapota leromlott, de még biztonságos a közlekedés lebonyolítására, állítja a Budapesti Közlekedési Központ. Viszont az első nap az Ed Sheeran-koncert után hazainduló tömeg kijutását feltételezhetően a híd elavultsága is akadályozta. A Sziget befogadóképessége 1999-től idáig 50 ezer főről 95 ezerre növekedett, ami nem biztos, hogy nem vett el az élvezhetőségéből. Egyébként idén történt a Sziget eddigi legnagyobb drogfogása, 5 millió forintnyi kábítószert foglaltak le két holland fiataltól.

A Szigettel együttműködő Coca-Cola a fesztivál témáját (Love Revolution, azaz Szeretet forradalma) támogatva adta ki Love is Love című kampányuk plakátjait, melyek heteró párokon kívül meleg párokat is ábrázoltak. Ezek sokakból ellenszenvet váltottak ki. Főképp Boldog István kormánypárti képviselő nemtetszésének és az emberek bojkottra való felhívásának híre volt hangos. A Coca-Cola lecserélte a homoszexuális párokat ábrázoló plakátokat, de azt állítják, eredetileg is ez volt a terv. A plakátbotrány után több civilszervezet csatlakozásával egymás tiszteletéért sétáltak vasárnap Budapesten, a Clark Ádám tértől a Bazilikáig.

De térjünk kellemesebb témára. Ha augusztus, akkor Szent István ünnepe. 20-án délelőtt légi parádét tart a Magyar Honvédség a Lánchíd és a Parlament közötti Duna-szakasz felett. Este 9-től pedig ünnepi tűzi- és fényjáték lesz látható a Dunán. Ezen kívül számos más programon vehetünk részt aznap. illetve már 18-án és 19-én is a fővárosban. Érdemes ellátogatni a Várkerthez és a Clark Ádám térre, ahol számos koncerten vehetünk részt. A Magyar Ízek Utcája a Várkert rakparton várja az érdeklődőket. Itt megtalálható lesz az idei Ország Tortája, ami a Boldogasszony csipkéje elnevezést kapta, valamint a cukormentes torta, a Kicsi Gesztenye is.

Üdvözlettel Budapestről: Süč Katarina

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben