kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

A multikulturalizmust tanulmányozzák

multikulti0619A Lendvai Népi Egyetem február 4. és 8. között két nemzetközi ifjúsági projekt kivitelezését kezdte meg. A Youth&Spa projekt az Erasmus+ keretéből, míg az EnriCH projekt az „Európa polgáraiért” keretéből valósul meg. A résztvevő magyarországi, ausztriai, szerbiai, romániai, észtországi, franciaországi és olaszországi fiatalok ismerkednek meg Lendva város multikulturális jellegével.

A Youth&Spa projekt keretében kedden reggel a Korona étteremben szervezett munkareggelin a Hévízről, az olaszországi Iseóból, a vajdasági Magyarkanizsáról és az erdélyi Tusnádfürdőről érkező résztvevőket Magyar Janez polgármester és Horváth Ferenc, a muravidéki magyar közösség elnöke köszöntötte, majd a Lendván működő különböző kétnyelvű intézmények vezetői mutatták be az általuk vezetett intézményeket, tevékenységeket. A folyatatásban a multikulturalizmusról és a fiatalok tevékenységéről, munkavállalási igényeikről, a politika és a fiatalok közötti kapcsolat elmélyítéséről szóló kerekasztal- beszélgetésen vett részt a csoport a Népi Egyetemen. Hojnik Kelenc Rahela, a Lendvai Népi Egyetem igazgatójának köszöntője után Kolenko Urban ismertette a találkozó célját, azaz az uniós tagországok és az „előszobában várakozó” országok fiataljait megismertetni egy adott ország ifjúsági tevékenységével, jó gyakorlataival. Ezek között Lendván – ahogy Kolenko kifejtette – nem csak a koncertek és más rendezvények szervezését értik, s ennek szeretnének létjogosultságot biztosítani. Itt volt például a Lendvai Szüret rendezvénye, melynek folytatásában a könnyűzenei koncertre is mintegy 3.000 ember volt kíváncsi.

A felszólalók között Süč Dejan, az egyetemisták szünidei foglalkoztatására kiírt pályázat sikerességéről szólt. Tavaly 48 diák döntött úgy, hogy munkát vállal a szünidőben körülbelül 200 órában, melyért konkrét fizetséget és jutalmat is biztosított a pályázatkiíró Lendva Község mintegy 30 ezer euró összértékben. A nyári munkavállalás a Lendván zajló kulturális rendezvényeken is jellemző volt. Ezek pilótaprojektek, melyek nagyon fontosak ahhoz, hogy a fiatalok megmutatkozhassanak a hétköznapokban. Ez nagyon fontos lenne a jövőben is, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fiatalok sokkal nagyobb szerepvállalásra is hajlandóságot mutatnak, mint a koncertek szervezése és a bulizás. Így például a jótékonykodás területén az Egyetemisták Klubja többször is sikeres hangversenyt szervezett, de sokszor a szociális ügyekre is érzékenyebben reagálnak, mint a többi korosztály.

A fiatalok maholnap diplomás emberek lesznek, s munkalehetőség miatt kopogtatnak majd a munkaközvetítőnél. – A fiatalok többsége – meggyőződésem – itthon szeretne munkát vállalni, s a községben pozitív szerepet szeretne betölteni. Az Egyetemisták Klubjának ebben a jövőben is fontos irányító szerepe lesz: a politikum és a fiatalok közötti kommunikáció javításában, a „zárak” felpattintásában, illetve a kölcsönös nyitottság kiépítésében – mondta Süč Dejan.

A találkozó folytatásában műhelymunkákra, iskolalátogatásra, flashmobra került sor.

Multikulturalizmus mint hozzáadott érték

Az „Európa polgáraiért” program keretéből megvalósuló valósul EnriCH projekt részeként a Lendvai Népi Egyetem a veszprémi, a Saint Omera-i (Franciaország), az eisenstadti (Ausztria) és tartui (Észtország) partnerekkel február 7-én nemzetközi konferenciát szervez Lendván a Városházán. A Multikulturalitás, az Európai Unió kisvárosainak hozzáadott értéke cím alatt Lendva többnemzetiségű örökségét a fiatalok mutatják be.

Tt,-ce 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben