kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

Ruha teszi az embert!? – Nem a ruha teszi az embert

ruha03191Vannak olyan közmondások az európai kultúrában, amelyek érdekes módon állító és tagadó formában is használatosak és értelmezhetőek. Ilyen a „Jó bornak is kell a cégér”, amit a „Jó bornak nem kell cégér” formában is ismerünk. De talán mindezen mondások közül a legérdekesebb a „Ruha teszi az embert”, amelyet „Nem a ruha teszi az embert” formában is ismerünk.

Még az O. Nagy Gábor-féle, alapműnek számító Magyar szólások és közmondások könyv is jegyzi mindkét mondást és meg is magyarázza őket. A „Ruha teszi az embert” mondás magyarázataként a szerző két dologra utal, egyrészt arra, hogy a régebbi korokban az emberek öltözékéből következetni lehetett társadalmi és vagyoni helyzetükre, másrészt arra, hogy egy mutatós ruha mindenki külső megjelenésén sokat javíthat. A „Nem a ruha teszi az embert” mondással pedig azt a jótanácsot, erkölcsi intelmet fogalmazza meg, hogy nem szabad az embereket kizárólag az öltözetük alapján megítélnünk.

Ha viselettörténeti szempontból világítjuk meg a kérdést, akkor a „Ruha teszi az embert” mondás mögé évezredek öltözködési szokásait sorakoztathatjuk fel. Miután az ember az időjárási szélsőségek miatt ruhadarabokkal kezdte védeni a testét, öltözéke gyorsan státuszszimbólummá vált az ékszereivel együtt. Előbb a szokásjog, majd az írás megjelenésével nagyon szigorú törvények szabályozták egészen a 20. századig, ki milyen alkalomból milyen alapanyagból készült, milyen szabású ruhát viselhetett. Mi több, számos esetben és alkalommal ma is elvárások és írásba foglalt szabályok léteznek ruházatunkkal kapcsolatosan. Gondoljunk arra, hogy a középkorban csak királyok viselhettek hermelinszőrmét, s a fényűzési törvények pontosan megszabták a határt, amely rangban elválasztotta a hermelint a cobolytól. De megemlíthetjük a jellegzetes mintázatú skót kockás gyapjúszövetet is, amelynek színösszeállítása és mintázata is szigorú szabályokhoz igazodik. Eredetileg a régi skót klánok által használt népviselet alapja volt, és minden klánnak megvolt a saját színösszeállítása és kockamintája, amit más nem viselhetett.

ruha03192Az öltözködési szabályokban a törvényhozók évezredeken át a társadalmi rend megtartásának zálogát látták. Egykoron tilos volt idegen tollakkal ékeskedni, vagyis a viselőjének az öltözékével megtéveszteni embertársait. Így vált aztán évezredeken át az európai népek kultúrájában a viselet egy gazdag, összetett és gyönyörű jelnyelvvé. A magyar nemesi és paraszti kultúrában színekkel, anyagokkal, hímzésekkel, formákkal jelezték a különböző ruhadarabok, hogy viselőjük férfi vagy nő, melyik nemzet, nemzetiség vagy népcsoport tagja, mely részén él az országnak, milyen életkorú, családi állapotú, hány gyermeke van, milyen társadalmi helyzetű. Sőt, egyes közösségekben, mint arról Gazda Klárának a székely viseletről szóló monográfiája is tudósít bennünket, egy-egy, a viseletre varrott zsinór még azt is megmutatta, mekkora erdeje, hány hold szántója volt a viselőjének!

Idei sorozatunkban a magyar népviseleti kutatásokat segítségül hívva arra vállalkozunk, hogy tetőtől talpig bemutatjuk a hetési női és a férfi népviseletet, annak legérdekesebb részeit, mégpedig olyan módon, hogy megkeressük annak gyökereit, európai viselettörténeti párhuzamait. A hetési viselet az európai viseletkultúra értékes, archaikus rétegéhez tartozik, amely egészen az 1940-es években történt elsorvadásáig hűen tükrözte a Mura-mentén élő magyarok kultúráját, társadalmát és értékrendjét. A 20. század végén történt újjáélesztésének köszönhetően pedig ismét a szlovéniai magyarság egyik legfontosabb jelképévé vált. Tehát nézzük, Hetésben is ruha teszi-e az embert! Tartsanak ebben az esztendőben is velünk! 

 

Fölső képünkön:

A Monarchia népviseletei (Nemes Mihály – Nagy Géza: A magyar viseletek története. Budapest, 1900).

Alsó képünkön:

Paraszt és nemes Mária Terézia korában. Hazánk története. Magyar történelem 1527–1790.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben