kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Mi újság, ifjúság?

ifi4918A muravidéki általános iskolák diákjai közt akadnak többen is, akik jól bánnak a szavakkal. Most a Göntérházi KÁI és az 1. Számú Lendvai KÁI-ból érkezett szerkesztőségünkbe két írás, egy fogalmazás, amiben még receptet is találhattok, valamint egy tudósítás. Olvassátok el, és ha kedvet kaptatok, akkor küldjetek nekünk bátran ti is egy-egy írást!

 

A legjobb olvasók a Zrínyi-napon

Az 1. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola felső tagozatában a legtöbbet olvasó tanulók Murakeresztúrra látogattak a Zrínyi Miklós Kéttannyelvű Általános Iskola rendezvényére.

Az ünnepélyen az 1. osztályos tanulók esküt tettek az iskola névadójára, ami azt tartalmazta, hogyan viselkednek az iskolai évek során.

Jellemző az iskolára, hogy ezen a napon egyenruhát viseltek. Nyakkendőjükön Zrínyi Miklós-embléma volt.

A 2. osztályosok átadták az 1. osztályos tanulóknak a Zrínyi-portrét, hogy abban a tanévben ők őrizzék. A rendezvény díszvendége dr. Gadányi Károly egyetemi tanár volt, aki Murakeresztúr szülötte és díszpolgára. Pénzbeli díjat osztott ki a tanulóknak és egy tanárnak a sikeres teljesítményekért.

Minden tanuló virágot és koszorút helyezett el a Zrínyi-szobor elé, iskolánk tanárai, Gašpar Tot Anita és Zágorec-Csuka Judit is.

Az ünnepély után a lendvai tanulók a zrínyiújvári emlékművet tekintették meg, ahol a KÁI tanulói verseket szavaltak.

Tudtad-e?

A zrínyiújvári emlékműnél található egy kút, ahol a legenda szerint Zrínyi Miklós lova ivott.

Zrínyiújvár az egyetlen Zrínyi-vár Magyarországon.

A szakmai kirándulás végén a lendvai tanulók megnézték a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban az ifjúsági és gyermekrészleget, valamint Zrínyiről hallgattak meg egy kiselőadást. Mindezek után a tanulók szabadidőt kaptak a könyvtár emeletén, hogy könyveket tekintsenek meg a legújabb gyermek- és ifjúsági irodalomból.

A Zrínyi-kultusz megmarad a tanulók emlékezetében.

Nagy Lizett Emma, 1. Sz. Lendvai KÁI, 7.b

 

 

Nemcsak anyanyelvemen vagyok magyar

Tinédzser vagyok, az általános iskola 8-os tanulója. Mindenki tudja, hogy manapság mi köti le a fiatalok figyelmét: a számítógép, a mobilozás, a netezés, a Facebook és még sorolhatnám.

Büszke vagyok, hogy azokhoz a fiatalokhoz tartozom, akik más irányba is nézelődnek. Már kiskorom óta érdekel a gasztronómia, szeretek a konyhában tartózkodni. A dédmamámtól, a nagymamámtól és az anyukámtól többfajta étel és sütemény elkészítését sajátítottam el. Így mára sok mindent egyedül, felnőtt segítsége nélkül is el tudok készíteni. Ilyen például a paprikás csirke, a nokedli, a kukoricamálé, a tejespép, a palacsinta és még sorolhatnám. De nagy kedvencem egy muravidéki magyar ételkülönlegesség, ami nem más, mint a „bubosturu”. Ennek az ínyencségnek az elkészítését a dédmamámtól tanultam. Ő már egy ideje nincs köztünk, de a „bubosturut” még mindig nagy lelkesedéssel készítem. Elmesélem, hogyan.

Szükségem van egy nagyobb tálra, melybe belemorzsolom a túrót. Hozzáadom a fűszerpaprikát, az apróra vágott fokhagymát, a sót és egy kevés tejfölt, hogy ne legyen száraz. A masszát jól összedagasztom, majd kézzel több kis „bubosturut” formázok. Egy tálcára rakom őket és rövid időre száradni hagyom. Vannak, akik a túrót meg is füstölik, én inkább a hagyományosat szeretem. A „bubosturumat” már többen megkóstolták, és megdicsértek érte.

A Hercegnő és a béka című filmben a következőt hallottam: „Tudod, miért fontos a finom étel? Összehozza az embereket, bárhonnan származnak is. Mindenkit barátságossá tesz és mosolyt csal az arcára.”

Lendva és környéke is híres finom, házias ételeiről és vendégszeretetéről. A halászléfőző és a bográcsfőző verseny évről évre több turistát csalogat hozzánk. Szüleimmel én is rendszeres látogatója vagyok e rendezvényeknek. Mindig megcsodálom a főzőket és abban reménykedem, hogy néhány év múlva főszakácsként én is ott forgok majd az egyik bogrács mellett. Hiszen amit e téren a szüleimtől, a nagyszüleimtől kaptam, egy drága kincs, és ezt én is tovább szeretném adni a gyerekeimnek.

Bogdan Lara, Göntérházi KÁI, 8. osztály  
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben