kele
perec1
garas1
63. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2019. 06. 13.
kiscim2419
 

Változások a családi és szociális ügyekben

szocio4918Január 1-jével az elfogadott törvénymódosítások alapján változások várhatók a szociális és családi ügyek területén. Bevezetik a gyermekpótlék, az országos ösztöndíj, az óvoda, az uzsonna és az ebéd szubvencionálásának automatikus meghosszabbítását. Emellett megszűnik az összes állami takarékossági intézkedés is.

Amikor az elmúlt évben megkezdődött a szociális ügyintézés átszervezése, a minisztérium az egyik elsődleges feladatnak tűzte ki, hogy egyes szociális juttatások és támogatások – a gyerekpótlék, az országos ösztöndíj, az óvoda, az uzsonna és az ebéd szubvencionálása – automatikus meghosszabbításának bevezetését szorgalmazza, ami a következő évben meg is valósul. Mindazok jogosultak erre, akiknek az érvényes határozata decemberben lejár, így újonnan a meghosszabbítást nem kell kérvényezni. Ugyanis ezek után a szociális ügyintéző központok hatáskörébe tartozik éves szinten dönteni a jogosultságról és az összegekről. Viszont minden változást, ami hat a juttatás összegére, év közben továbbra is jelezni kell a szociális ügyintéző intézménynél. Az először beadott kérelmet továbbra is aláírt papír- vagy elektronikus formában kell benyújtani. Kivételt jelent a külföldön igénybevett gyermekpótlék esete, amikor továbbra is szükséges az éves kérvényezés, éspedig a határozat utolsó érvényességi hónapjában.

A többi szociális juttatást és támogatást – mint a szociális segély, a lakásbérleti szubvenciók, az egészségügyi segély, a jövedelempótló támogatás és egyéb ehhez fűződő támogatások – továbbra is éves szinten kell beadvánnyal kérelmezni.

Január 1-jétől továbbá érvénybe lép a szociális juttatásokról és a jövedelempótló támogatásokról szóló törvénymódosítás, amely szerint a minimális bevétel összege 392,75 euró marad. A változás, hogy mindazok esetében, akik az érvényes határozatot június 1-je előtt kapták kézhez a minimális 297,53 eurós bevételi összeg alapján, azoknak a szociális ügyintéző hivatal arányosan átszámítja az új érvényben lévő minimális bevételt és az új jogot január első napjától érvényesíti.

A következő évben megszűnnek a csökkentett családi juttatások, amelyek az állami takarékossági intézkedések részei voltak. Így az apasági és szülői pótlék kiszámításánál már az elmúlt 12 hónap átlagfizetésének 100 százalékát veszik alapul (eddig 90 százalék volt). A nagycsaládok, három- vagy többgyermekes családok esetében a pótlék újra egyetemes jog lesz, és nem függ a családi jövedelem 9sszegétől. A juttatás áprilisban kerül kifizetésre. Továbbá az állami ösztöndíjak területén az év elejétől azok a diákok és egyetemisták is kérvényezhetnek ösztöndíjat, amely családokban az átlagos havi jövedelem egy főre a 659,30 eurót nem haladja meg.

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben