kele
perec1
garas1
63. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2019. 06. 13.
kiscim2419
 

Aranyelismerés logikából két lendvai diáknak

logika4918A Lendvai Kétnyelvű Középiskolában tartott versenyről négy diák jutott tovább az országos logikai versenyre, melyet novemberben a Ljubljanai Egyetem Elektrotechnikai Karán rendeztek meg. Közülük ketten, Hozjan Ajda és Gjuran Gloria aranyelismerésben részesült.

Az elismeréseket a Muraszombatban megrendezett IZUM fesztivál keretében vehették át a diákok. Rajtuk kívül a régióban csupán egy arany- és két ezüstelismerést osztottak ki.

A részletekről a diáklányok mentorait, Sabo Sandra és Tibaut Antolin Helena matematikatanárokat kérdeztük: – A logikai versenyre való felkészülés nem szakköri tevékenység keretében folyik az iskolákban, csupán az érdeklődést szolgálja, de így is szép számú érdeklődőt vonz. Idén a logika egyik ágára, a lingvisztikára, avagy az általános nyelvészetre is nagy hangsúly esett. A szervező ZOTKS (Országos Szövetség a Technikai Kultúráért) egyik vezetője, dr. Simona Klemenčič és az általános nyelvészeti kutatásokat szervező lingvisztikai szakember, Gabriela Hladnik is segítette a diákokat a felkészülésben. Az eredménynek azért is nagyon kell örülni, mert nálunk csupán egy gimnáziumi osztályból kerülnek ki a jelentkezők, s az országban is mindössze 105 aranyelismerést osztanak ki. Ebből kettő Lendvára került, miközben az egész régióra is mindössze egy.

– A logika nálunk itthon érzi magát – teszi hozzá Tibaut Antolin Helena –, hiszen 2011-ben már volt egy hasonló eredmény az országos logikaversenyen.   

Gjuran Gloria diáklány elmondta: – Én már több éve versenyzem, így nem nagyon volt stresszes számomra sem a fellépés, sem a felkészülés. Igaz, idén többet gyakoroltam, bár tavaly is mindössze két pont választott el az aranytól, így az elvárásaim is nagyobbak voltak. Reménykedtem és sikerült. Mindig jó érzés megméretni magunkat, versenyezni, ez annyit is jelent, hogy van közös bennünk, s nem utolsósorban a tanárok által átadott tudásszintnek is a megmérettetése a verseny.

(Képünkön Jožef Školč, a ZOTKS elnöke és Simona Klemenčič Hozjan Ajdával és Gjuran Gloriával a díjkiosztón.)

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben