kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

Magyar Értékek Tárháza: Hollós királyok

ertekeink4918Közeledvén a Mátyás király-emlékév vége felé, még egy megfejtésre váró kultúrtörténeti érdekességgel rukkolunk elő Hunyadi Mátyás Szlovéniában élő kultuszához kapcsolódva. Aki Mátyás király nyomában járva eljut a Karintiában lévő Črna na Koroškem nevű településre és megmássza a Peca-hegyet, hogy felkeresse Mátyás király barlangját, annak kicsit a környéken is érdemes körülnézni és betérni a városka templombába. A templomba belépve ugyanis azt hiheti, hogy magát Mátyás királyt emelte a karintiai nép az oltárra, hiszen egy aranykoronás, szakállas, királyi ornátusban ábrázolt szoboralak díszíti azt, kezében egy fekete hollóval, amely aranygyűrűt tart a csőrében.

Igaz, hogy a szlovén néphagyomány szakrális magasságokba emelte az igazságos Mátyás királyt, de a szentté avatása nem merült fel sosem. Ha kicsit utánajárunk a történetnek, kiderül, hogy a templom patrónusa Szent Oszvald király (Northumbria, Britannia, 603 körül – Maserfield, Shropshire, Britannia, 641 körül). Szent Oszvald, szlovénul Ozsbolt, Etelfrid northumbriai király fia a Krisztus utáni 7. században élt egy angol szigeten és a kereszténység terjesztése közben vértanúhalált halt. Életét legendája segítségével ismerhetjük meg, amelybe a pogány germán hitvilág több eleme is átkerült. Tiszteletét német földön térítő skót bencések terjesztették. Kultusza Karintiában és Stájerországban vert mély gyökeret, és innen jutott el Magyarországra is. Szent Oszvaldot hollóval szokták ábrázolni, mert legendájában egy szelíd holló vitte el a jegygyűrűjét messzi földön élő pogány menyasszonyának. A holló a királylánytól visszajövet a gyűrűt elvesztette, tengerbe ejtette, egy hal azonban fölhozta, és így a madár továbbvihette Oszvaldnak. Oszvald magyarországi tiszteletéről élő adatunk már alig van. Személynévként a középkor végén sűrűn fölbukkant és szinte divatnévnek számított. Egykori népszerűségét a belőle alakult családneveink: Oszvald, Asbóth, Osváth, Azsolt, továbbá a dunántúli Ácsbold, Ácsbolt, a nógrádi Ozsvárt, a hevesi Ozsvárth, a jász Osskó, Ocskó is bizonyítja. A szent neve már a Pray-kódex naptárában előfordul.

Szent Oszvald mintegy 20 szlovén templom patrónusa, köztük a Črna na Koroškem és a Ptuj városokban lévő templomé is. Szembeötlő párhuzam, hogy Szent Oszvald és a Hunyadi család jelképei ugyanazok: a holló, csőrében az arany gyűrűvel, illetve az is, hogy az angol szent és a magyar király kultusza ugyanazokon a területeken örvend a legnagyobb népszerűségnek. De vajon mi lehet az oka ezen érdekes párhuzamnak? Fest Sándor megfejtési kísérletében a Hunyadi család hollós címere enyhe utalás Hunyadi Jánosnak, azaz Mátyás király apjának királyi vérből, Luxemburgi Zsigmond király szerelmi kalandjából való származásának. Egyes források szerint ugyanis a nagy törökverő hadvezér a király törvénytelen fia volt. Ezen lehetséges magyarázat szerint az Oszvald-legenda éppen jól jött a királynak, hogy ezt a tényt elfogadtassa alattvalóival. Szent Oszvald alakja és legendaköre ugyanis éppen a 15. században érte el virágzásának tetőpontját, és Fest Sándor szerint ekkor válhatott a stájer Czilleiek révén Zsigmond király előtt is ismeretessé. Zsigmond második felesége ugyanis Czillei Borbála volt, és Bonfini szerint éppen a Czilleiek terjesztették a Hunyadi családnak Zsigmond királytól való származását. De ez csak egy megfejtési kísérlet a történeti talányra, az is lehet, hogy Mátyás kultusza erősítette fel és tartotta életben Szent Oszvald tiszteletét. Talán egyszer majd fény derül erre is.

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben