kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919
 

A kötődés és ami a fogalom mögött van

kotodes48183A külhoni magyar családok éve kapcsán hétfőn került sor az ERGO – Európai Regionális Szervezetek és a Dobronaki MÖNK által szervezett „Kötődés – az éltető erő” című pódiumbeszélgetésre, melyet a Kézművességek Házában szerveztek meg.

A beszélgetést Varga Gabriella újságíró moderálta,  az asztal körül az ERGO részéről Ékes Ilona, Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Koós Judit ifjúsági bűnmegelőzési tanácsadó, valamint hazai részről Vida Törnar Judit, a Muravidéki Pedagógusok Egyesületének elnöke foglalt helyet.

kotodes48181Az Andrejek Györfi Judit evangélikus lelkész áldásával és zenés felvezetésével induló rendezvényen Car Anna, a Dobronaki MÖNK elnöke és Horváth Ferenc parlamenti képviselő mondott köszöntőt. A családok éve kapcsán mindketten elégedettségüket fejezték ki, hogy a gazdaságfejlesztési programból a muravidéki családok is részesültek, s ezáltal ezek megmaradását is segíti az anyaország.

A „kötődés” fogalom körüljárásával olyan, az ERGO által is támogatott programokról és célkitűzésekről is szó volt, amelyek a családi nevelést, az  oktatásügyet, a nemzetpolitikai célkitűzéseket és a biztonságpolitikát, valamint az európai kivándorlást és az ezzel kapcsolatos csapdákat (függőségek stb.) is érintik. Így ki-ki a fogalomhoz kötődő asszociációit is sajátos módon tolmácsolta: mint hűséget, kitartást, ragaszkodást, a nemzethez való ragaszkodást.

kotodes48182Ékes Ilona a szervezet részéről elmondta: – Azért fogtunk össze, hogy megismerjük egymás életét, problémáit, hogy erőt vigyünk otthonainkba, kisebb és nagyobb közösségeinkbe. A kötődés, illetve ennek hiánya miatt a mai magyar társadalom tagolt, s a kitelepülni kívánó fiatal populáció is válaszút előtt áll.

Hozzátette, a kötődéshiány terméke a külföldön boldogulás is, melyet identitászavar előzhet meg, s testi és lelki bajok okozójává is válhat. A függőségek pedig gyakran egy virtuális valóságban való élést jelentenek, ahol a természet törvényei már nem érvényesülnek, s tragédiák forrását is képezhetik. A kötődések erősítéséért sokkal többet kel tennünk, mint eddig. A kivándorlással kapcsolatban is egy csomó sztereotípia kering, olyanok, mint ott szabadság van, ott jobban lehet boldogulni s ott minden jó lesz. Ezen az iskola is sokat változtathat, ezért a pedagógusképzésbe is be kell építeni ezeket a törekvéseket.  
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben