kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118
 

Öcsi pillangói

lepke0418Sorozatunkban Gálics István „Öcsi” grafikusművész, vagy ahogy öccse, Jóska (Dodi) emlegeti, Stefi lepkegyűjteményének kimondottan „lendvai” darabjait, az itt tenyésztett vagy befogott lepkéket szeretnénk bemutatni, a mesterre való visszaemlékezéssel, némi kultúr-, illetve családtörténeti háttérrajzzal.
De semmi tudálékoskodás! – ahogy maga Gálics Öcsi szokta mondani: a lepkék az elillanó idő gyönyörű termékei a színükkel, egész átalakulási folyamatukkal, ahogy a hernyólétet elhagyva szárnyra kelnek, s ahogy jöttek, el is távoznak. A kifinomult látással rendelkező tenyésztő és gyűjtő pedig már közös életet élt lepkéivel. Stefi lepkegyűjtői hagyatékában a lendvai várban szebbnél szebb pillangók sokasága látható, ezek közül választott ki Gálics Dodi tíz hazai példányt.
 
 
lepke0418 dodi
Nagypávaszem (Saturnia Pyri)
 
Európa legnagyobb lepkéje, melynek – a német elnevezés (Wiener Nachtpfauenauge) által is megőrzött – egyedeit Bécsben regisztrálták.
A lepke előfordulási valószínűsége Lendva szintjéig terjed ki. Az Adriai tenger mentén, illetve a Tengermellék irányában a „mi pávaszemünk” rokona a Saturnia Atlantica, bár méretét tekintve lemarad a „miénktől”, s a színe is világosabb.
Történet: Tíz éves lurkóként – Öcsi felügyeletével - szerencsém volt a lepke hernyóit tenyészteni. Ezek csodálatos, kéken csillogó pontozásukkal a veszélyre figyelmeztetnek. A hernyó tüskéivel védelmezi magát, melyek gyulladást és allergia-reakciót is kiválthatnak, meséli Gálics József-Dodi.
MCSi Design