kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118
 

Rátalálni önmagunkra a lelki fejlődés útján

alneja04181Gašpar Horvat Alneja lélekterapeutaként és életvezetési tanácsadóként találta meg életcélját. A fiatal lendvai nő korábban tolmácsként és fordítóként dolgozott, majd 2013-ban elhatározta, hogy teret enged belső vágyának és egyfajta saját misszióként embereken fog segíteni.
Alneja lélekterapeuta, olyan személy, aki egy magasabb szintű tudást különböző pszichológiai technikákkal összekapcsolva segít az embereknek bizonyos problémákon, élethelyzeteken túljutni vagy éppen fejlődni. Jó megérzéseit felhasználva a foglalkozásokat még hatékonyabbá képes tenni. – Már gyerekkoromban rájöttem, hogy az intuícióm és a beleérző képességem elég fejlett. Jók voltak a megérzéseim bizonyos dolgokkal és emberekkel kapcsolatban. Felnőttkoromra pedig szinte már természetes volt számomra, hogy az emberek egyfajta mélyebb bizalommal fordulnak hozzám. A barátaim mindig is nagyon közvetlenek voltak, de számos olyan eset történt, amikor vadidegenek is felhozták gondjaikat, problémáikat és tanácsot kértek tőlem – magyarázta Alneja szellemi útra lépésének kezdeteit. – Később már felismertem, hogy ez egy olyan terület, amire manapság nagy szükség van, amit az emberek keresnek, és lassan egyfajta hobbimmá vált az ismeretek bővítése. Korábban el sem tudtam volna képzelni, hogy valaha más szakmám legyen, mint a fordítói. És lám, a munkám csak egy eszköz volt a valódi életcélom eléréséhez. A nyelvtudás révén juthattam közelebb az álmaimhoz, külföldi képzéseket végezhettem el, amelyekre máshol nem lett volna lehetőségem, és az angol nyelvtudásnak köszönhetően tudtam képezni magam szellemi és személyes szinten. Most pedig azt csinálhatom, amit szeretek.
– Nagy lépésre szánta el magát. Mi zajlott le Önben, amikor meghozta a döntést, és a biztos, jól fizető állását egy látszólag bizonytalanra váltotta?
– Az, hogy a fordítást félretettem és inkább embereken segítek, egy nagyon komoly döntés volt az életemben. Bátorság kellett hozzá, hogy meglépjem és főként hogy felvállaljam. Hiszen hiába élünk ma már egy modern világban, egy kis városban az ilyesmik az emberek szemében még mindig valami kétes dolgok. Valószínűleg többen nem is értik, hogy mivel is foglalkozom. Pedig egyszerű, segítek az embereknek megoldani a problémáikat.
– Konkrétan miben tud segíteni az embereknek és milyen módszerekről vagy terápiákról szól?
alneja04182– Az, amit csinálok, az ANGEL – Akademija za osebnosno in duhovno rast, ahogy a szlovén név is mutatja, a személyi és a lelki fejlődésről szól. Egyesek a megromlott partnerkapcsolatuk miatt jönnek, mások azért, mert meddőséggel küzdenek. Vannak, akik pénzügyi probléma miatt keresnek fel és tanácsra van szükségük, mások már sikeresek, de nem tudnak továbblépni, nem tudják, hogy a céljaikat hogyan valósítsák meg. Különbözőek a problémák, de a cél mindenkinél ugyanaz, megoldást találni.
Itt Lendván főként egyéni foglalkozásokat tartok, Ljubljanában viszont egyéni és csoportos tréningek is vannak. Mindig az egyéni konzultáció a legjobb, hiszen akkor nyílnak meg leginkább az emberek, és az adott problémára koncentrálunk. Amikor már látom, mire van szüksége az adott személynek, akkor választunk terápiát. Egy foglalkozás körülbelül másfél órás – magyarázta el Alneja, majd felsorolta a különféle terápiás módszereket, és hozzáfűzte, hogy a legtöbb eseten az emberekben megbújó gátak feloldása hozza meg az eredményt, ehhez viszont lelki síkon kell elég mélyre ásni. Érdekes például a regressziós terápia, ami egy módosult tudatállapotban végzett módszer – nem hipnózis –, mely a tudatalattiban elraktározott érzéseket, emlékeket szabadítja fel és oldja. Ezzel akár egyetlen háromórás kezelés alatt átkódolhatók a rossz berögzülések, feloldhatók a szorongások, félelmek. Alneja meglátása szerint a legfontosabb az alapos pszichoanalízis, hogy az adott személy azt kapja, ami valóban segíteni fog neki.
A terápiák másik fontos eleme pedig a meditáció elsajátítása. Erre irányuló foglalkozásokat is tart.
– Miért ennyire fontos a meditálást elsajátítani?
– A meditációra minden embernek szüksége volna. Arra a napi 15–20 percre, amikor le tudja csendesíteni az elméjét, ki tudja kapcsolni a gondolatokat. A meditáció segít leküzdeni a stresszt, legyőzni a félelmeket, de nem csak a szellemi egészség, de a testi egészség megőrzéséért is fontos. A meditációt számos terápiánál alkalmazom, mert általa olyan állapotba lehet hozni az elmét, hogy képes mélyebb szinteket működésbe hozni. Ez nem egy vallás vagy valami távol-keleti rituálé, hanem egy technika, ami arra irányul, hogy le tudjuk nyugtatni az elmét és a testet – magyarázza.
– A lélek feltárásakor bizonyára akadnak olyan esetek, amikor a vendég a legnehezebb döntésre jut: újra kell terveznie az életet. Mit tanácsol ilyenkor?
– Mindig azt mondom, hogy sohasem késő változtatni, új útra lépni, újrakezdeni. Főleg, ha az élete abban a szakaszában megrekedt és boldogtalan. Lehet az párkapcsolat, karrier, munkahely, a legfontosabb, hogy mindig meg kell hallani, mit súg a szívünk, hogy érezzük magunkat. Legtöbbször ugyanis elfelejtjük, hogy nekünk mi a fontos, és itt kezdődnek a problémák. Merjünk egy kicsit önzőbbek lenni, hiszen egy boldogtalan ember boldogtalanná tesz másokat is. Az új élet első lépése tehát önmagunkkal rendezni a kapcsolatot. Ha ez megvalósul, onnan már könnyebb továbblépni – zárta gondolatait.
Alneja a tanulmányait főként külföldön, többek között Amerikában végezte. Folyamatosan képezi magát, februárban egy újabb tréningre indul Írországba. A fordítást sem hagyta abba végleg, csak most a szellemi növekedéssel és a lélek rejtelmeivel foglalkozó könyveket fordít.
MCSi Design