kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118
 

A betegeknek is jobban kell majd figyelniük

egugy04181A január 21-én érvénybe lépett új szabályzat szerint a betegek nyomós indok nélkül csak egyszer kérhetik a szakrendelőkben az előjegyzett felülvizsgálat vagy műtét elnapolását. Az új betegjogi törvény alapján legfeljebb 30 perc várakozási időre kell számítani a szakrendelőkben, a leleteket pedig legfeljebb egy héten belül meg kell kapni. Mostantól hanyagság vagy figyelmetlenség miatt a várakozási listáról a betegeket akár törölhetik is.
Vasárnap lépett hatályba a betegek jogairól szóló törvénymódosítás, valamint az előjegyzésről és a várólisták kezeléséről szóló szabályzat, amely a betegek és a szolgáltatók számára több, elég bonyolult újdonsággal szolgál.
Az új szabályzat szerint a beteg köteles lemondani a műtétet, illetve a felülvizsgálatot a szakrendelőkben, amennyiben nem tud ezekre elmenni a kitűzött időpontban. Nyomós indok nélkül csak egyszer kérheti a felülvizsgálat vagy műtét elnapolását, amit legfeljebb tíz nappal az időpont előtt kérelmezhet. egugy04182Amennyiben erre nem kerül sor és az illető nem jelenik meg, törlik a várólistáról és a beutaló érvényességét veszti. Erről a következményről az egészségügyi intézménynek értesítenie kell a beteget tíz nappal a vizsgálat vagy a műtét időpontja előtt. Amennyiben a kitörlés mégis megtörténik, a beteg ugyanarra a szolgáltatásra ugyanabban az egészségügyi intézményben csak három hónap után jelentkezhet újra.
Ezentúl a betegeknek jobban oda kell figyelniük a beutalók érvényességére is. A beutalóknál a sürgősség jelölésénél megmarad a rendes, gyors és sürgős szint. Az első kettőnél 14 napon belül kell az előjegyzést elvégezni, míg a sürgősnél 24 órán belül. Új a nagyon gyors szintű beutaló, amelyet öt napon belül kell átadni a szolgáltatást kivitelezőnek. E meghatározott időpontok után a beutalók érvényességüket vesztik.
Az előegyeztetéseknél a beutaló sürgőssége alapján alakul a várakozási idő, éspedig a sürgős beutalóval 24 órán belül sorra kell kerülni, a nagyon gyorsnál 14 napon belül, a gyorsnál három hónap alatt, valamint a rendesnél legfeljebb hathónapos várakozási idő határozható meg. Amennyiben a kiválasztott intézményben a várólista hosszabb a törvényileg meghatározottnál, a szolgáltató köteles tájékoztatni a beteget, melyik egységben kerülhet gyorsabban sorra, valamint a külföldi lehetőségeket is be kell mutatni.
Emellett a beteg az igényelt szolgáltatásra az előjegyeztetést csak egy intézményben és egy időpontra kérheti, a szakrendelőkben pedig a leleteket a páciensek azonnal vagy legfeljebb hét napon belül kapják meg. Amikor az illetékes intézmények az időpontokat és a kötelezettségeket nem tartják be, a páciensek a betegjogi biztoshoz fordulhatnak segítségért.
A betegjogokról szóló kiegészítő törvény viszont biztosítja, hogy a betegek nem várakozhatnak több mint fél órát a rendelők előtt, azzal a kitétellel, hogy előjegyeztették magukat és az orvos nem végez sürgősségi ellátást.
MCSi Design