kele
perec1
garas1
62. évfolyam
21. szám
Lendva 
2018. 05. 24.
kiscim2118
 

Elkezdődött az általános sztrájk

sztrajk0418Mivel a közszférát képviselő reprezentatív szakszervezetek és a kormány kedden sem tudtak megegyezni a sztrájkkövetelések teljesítéséről, január 24-én megvalósult a Počivavšek Jakob által koordinált 16 szakszervezet sztrájkja az állami hivatalokban, az oktatásban-nevelésben, az egészségügyben, a kultúrában, a védelemben, a természetvédelemben, a szociálügyben, az igazságügyben és a J csoportos bérbesorolású munkahelyeken.
A szakszervezet nyolcszázalékos fizetésemelést követel, az egységes fizetési rendszer visszaállítását, a munkahelyek megfelelőbb értékelési arányát és a 26. fizetési besorolási osztályok feletti anomáliák felszámolását. A követelésük 996 millió eurós állami kiadást jelentene. A közszférában dolgozók az elégedetlenségüket sztrájkkal, illetve a kormány épülete előtti tüntetésen fejezték ki.
Keddi lapzártánk idején úgy tudtuk, a Lendva-vidéken a szerdai sztrájk idejére nem tervezték biztosítani a tanítást a Lendvai, a Pártosfalvi és a Dobronaki KÁI-ban (itt az óvodában is munkamegszakítás volt), de ügyeletet mindenhol biztosítottak. A nemzetiségileg vegyesen lakott községek is normális ügyfélfogadást terveztek, a közigazgatási egységnél pedig csak a sürgős teendőket kívánták elvégezni. Lendván az egészségházban a megszokott menet szerinti munkát ígértek, mint ahogy a Szociáliügyi Központban is. A Pomurske lekarne gyógyszertárak Lendván és Dobronakon 10 és 13 óra között zárva tartottak. A muraszombati kórházban a betegellátást a megszokottra tervezték, munkamegszakítást a radiológián, a laboratóriumban és a gyógyszertárban jelentettek be. Az erdészeti, állategészségügyi intézetekben sem volt várható fennakadás. Elégedetlenségüket sztrájkkal kívánták kifejezni a muraszombati múzeumban és galériában is, míg Lendván a hasonló intézetekben a követeléseket erkölcsileg támogatták, de a munkát nem szakították meg. Sztrájkot jelentett be az RTV is olyan módon, hogy e napon a politikusoknak nem adtak szót.
A szakszervezetek és a kormány tárgyalása folytatódik, de a közszféra dolgozói már újabb sztrájkot jelentettek be február 12-ére (rendőrök), február 13-ára kétórás figyelmeztető sztrájkot az egészségügyi nővérek, szociálügyi dolgozók, szakácsok és mosónők az egészségházakban, az idősek otthonában, a kórházakban, a gyógyfürdőkben. Február 14-én sztrájkot tart a SVIZ oktatásügyi szakszervezet, melyhez majd a Göntérházi KÁI, a 2. Számú Lendvai KÁI és a Lendvai Óvoda is csatlakozik, ha addig nem születik megegyezés a sztrájkkövetelésekről.
MCSi Design