kiscim1618
 

Őszig átszervezik a Szociális Ügyintéző Központokat

socialna02181A kormány még az elmúlt év utolsó ülésén fogadta el a szociális ügyintéző központokról szóló rendeletet, amellyel 2018. október 1-ig a jelenleg önállóan működő 62 helyi központot 16 területi központba vonják össze.
A muraszombati székhelyű Muravidéki Regionális Területi Ügyintéző Központba a lendvai, a muraszombati, a radgonai és a ljutomeri egység tartozik majd. Ezzel, amint már korábban megírtuk, a jelenlegi központok működése és feladatköre lényegesen nem változik, ezt Anja Kopač Mark, a Munka-, Család- és Szociálisügyi Minisztérium vezetője is többször hangoztatta. Első lépésként az átszervezéssel az egyes közpénzekből fizetett juttatások – például gyermekpótlék, országos ösztöndíj – informatív kiszámításának bevezetését szorgalmazzák, ami az adóbevallás mintájára működik majd, az egyszer beadott kérvényt a következő évben automatikus kiszámítás követi. Ezzel a szociális dolgozók adminisztrációs terheit csökkentenék. Emellett viszont a szociális segélyben részesülőkkel új formában folyik majd a munka, amely több terepmunkával jár. A regionális központok létrehozásával az egységekben az erőszak áldozatait segítő és koordináló szolgálat működése megszűnik, hogy ez milyen formában működik majd tovább, az év folyamán derül ki.
Legkésőbb szeptember végéig szűnik meg az eddigi központok jogi személy státusza, ezt követően helyi egységekké alakulnak át a központok keretében.
socialna02182
MCSi Design