kiscim1618
 

Időt és teret kell adni a mesehallgatásnak

pszicho50171Az érzelmi intelligencia mesék általi fejlesztéséről hangzott el érdekfeszítő előadás dr. Kádár Annamária marosvásárhelyi pszichológustól múlt szerdán a lendvai Bánffy Központban a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete szervezésében.
Az érzelmi intelligencia a tudományos és a populáris irodalomnak is része, s több fokozata, összetevője is van. Az első a saját érzéseink felismeréséről szól, de ez egy gyerek számára önállóan szinte lehetetlen feladat. A szeretet művészetének is szokták mondani, de a gyász, a bűn művészete is. Ezekkel is szembesíteni lehet a gyereket, sőt kell is!
pszicho50172Kádár Annamária pszichológus az empátia fontosságát is kiemelte: fejlesszük ezt a gyermekben az egyéb felmerülő érzelmekkel együtt, s integráljuk ezeket benne. A szakember a mesék általi érzelmi nevelés során a „külső és belső terek” kialakításának is nagy szerepet tulajdonít a mesélés folyamatában. Ezzel összhangban meg kell teremteni a meséhez a külső rítusokat, például a kellemes körülményeket még mielőtt elkezdünk mesélni, hogy a gyermek jól érezze benne magát. Ehhez gyakorlati tanácsként javasolta: például a gyerek mellé ülök és lelassítom őt az adott életpillanatban, továbbá még mielőtt elkezdenék mesélni, éreznie kell, hogy szeretem ezt csinálni, szeretek mesélni stb.
A cél érdekében, hogy a gyerek azonosulni tudjon az elmondott történettel, saját érzéseinket is bele kell vetíteni a mesébe, ami a mai rohanó világban nem könnyű feladat sem a pedagógus, sem a szülő szempontjából. Az érzelmi intelligencia fejlesztésében egyéb korlátok is vannak, ezek a gyermektípusok karakterétől függnek, aminek a felismerése ugyancsak nem könnyű feladat.
MCSi Design