kele
perec1
garas1
65. évfolyam
16. szám
Megjelenés:
2021. 04. 22.
kiscim1621
 

„A béke jövője” rajzokon, festményeken

bekeplakat4717A lendvai Lions és Leo klub pénteken a Békeplakát rajzpályázat kiállításának megnyitóját és díjkiosztó ünnepségét szervezte meg a színházterem előcsarnokában. A felhívásra jelentkező hat környékbeli általános iskola 42 alkotásából a zsűri négy nyertes rajzot juttatott az országos döntőbe. A kiállítás ünnepélyes megnyitója jótékonysági zenés és táncos rendezvénnyel zárult.
A Békeplakát jótékonysági kampány világszerte rajzpályázati felhívással ösztönzi a 11 és 13 év közötti fiatalokat, hogy verseny keretében a békéről, a barátságról, a békés együttélésről készítsenek alkotásokat. A lendvai Lions klub idei Békeplakát rajzpályázati felhívására hat iskola – a kebelei, az odrijánci, a cserencsóci általános iskola mellett az 1. és a 2. Sz. lendvai, valamint a göntérházi kétnyelvű iskola – vállalta a közreműködést. A tanulók alkotásait „A béke jövője” jelmondat határozta meg.
A kiállítás megnyitóján Pál Emil, a lendvai Lions klub elnökének köszöntőjében elhangzott: a béke törékeny, ezért közös erővel kell figyelmeztetni a fontosságára és az értékére: „Ezt sugározza a felhívásra beérkezett 42 alkotás is. A belőlük áradó üzenet és erő rendkívüli, ami bizonyítja a világ fiataljainak óriási összefogó hatóerejét.” Az ünnepségen az egybegyűlteket köszöntötte Balažek Anton lendvai polgármester és Kvas Miroslav, a Lions klubok országos szövetségének alkormányzója.
Az ünnepélyes díjkiosztó előtt elhangzott, hogy a felhívásban egyre több iskola vesz részt, ebből adódóan pedig az alkotások is évről évre színvonalasabbak. Az idei helyi győztes alkotók pedig a következők lettek: Halász Lúcia, az 1. Sz. Lendvai KÁI, Gerenčer Jožef, a göntérházi, Gerič Nina, a cserencsói és Puhan Kocet Pia, a kebelei iskola tanulója. Felkészítő tanáraik Lazar Fortuna, Šabjan Beti, Frančič Tibor és Belovič Daniela voltak.
A kiállítás-megnyitóval egybekötött díjkiosztást Jaklin Samo, a Lendvai Zeneiskola növendéke gazdagította fellépésével.
A program jótékonysági műsorral folytatódott, amelyben óvodások, iskolások, zeneiskolások, diákok és a többi fellépő színes zenés és táncos színpadi produkcióját élvezhette a közönség. A rendezvényen összegyűlt bevételt az iskolai alapok támogatására fordítják majd.
MCSi Design