kele
perec1
garas1
62. évfolyam
25. szám
Lendva 
2018. 06. 21.
kiscim2518
 

Bajusszal a legelterjedtebb férfibetegség ellen

prostata4517Novemberben a férfiak világszerte bajusznövesztéssel hívják fel a figyelmet a legelterjedtebb férfibetegségre, a prosztatarákra. Szlovéniában évente a betegség 360 férfi halálát okozza, közben pedig ezerháromszáz új beteget diagnosztizálnak. Ebből adódóan a megelőzés érdekében vidékünkön is komolyabb tájékoztatásra lenne szükség.
A férfiak novemberben az Ausztráliából indult Movember mozgalommal a legelterjedtebb férfibetegségre, a prosztatarákra, a szűrővizsgálatok fontosságára – elsősorban a 40 év feletti férfiaknak ajánlott – hívják fel a figyelmet. A betegség elsősorban a 45 év feletti férfiaknál jelentkezik és ugrásszerűen növekedik hatvan és hetven év között. A tapasztalatok azt mutatják, a férfiak csak ritkán látogatnak el az orvoshoz, illetve végeztetnek szűrővizsgálatot, még akkor is, amikor az első tünetek már észlelhetők, pedig a korai időszakban diagnosztizált betegség nyolcvan százalékban gyógyítható. A kórra továbbá jellemző, hogy lassan terjed, hiszen a betegség keletkezésétől a klinikai tünetekig 9–17 év is eltelhet. A korai fázisban viszont nem észlelhetők egészségügyi tünetek, de a megnagyobbodott prosztatával járó vizelési nehézségek már a daganatot jelenthetik, melynek kezelését klinikai beavatkozással, sugarazással, hormonkezelésekkel, kemoterápiával, illetve egyéb kezelésekkel végzik.
Emellett a ljubljanai onkológiai intézet adatai szerint – hasonlóan, mint a világban, – Szlovéniában is emelkedik a betegek száma, az utóbbi két évtizedben szinte megduplázódott. Ezért az országos urológiai egyesület és általában az egészségügyi szakma is figyelmeztet a megelőzés fontosságára, valamint az urológusok hiányára, ebből kifolyólag a felülvizsgálatok hosszú várólistájára is.
Ezért lenne fontos vidékünkön is, az egyre elöregedő társadalomban a prosztataszűrés fontosságának tudatosítására és az alapos tájékoztatásra.
MCSi Design