kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Diákcserével a toleránsabb, befogadóbb Európáért

hid44171A Lendvai Kétnyelvű Középiskola diákjainak egy „reál” érdeklődésű csoportja még haza sem tért Budapestről, ahol a szakiskolai gyakorlaton vettek részt, három gimnazista és Vida Sandra angoltanárnő a németországi Duisburgban járt.
Az egyhetes ott-tartózkodás az Erasmus+ program keretében valósult meg, s az iskolák közötti cserekapcsolatot szorgalmazza. Azonban több ez a hagyományos a családoknál való elhelyezésnél, illetve megismerésüknél, hiszen hat kidolgozott, tematikához kötött projekt keretében három év átfutási idő alatt zajlik hat iskola közreműködésével. A svéd, spanyol, német, osztrák és lengyel tanulók mellett a lendvai középiskola diákjai a „Hídépítési program” (Building Bridges) keretében hazatérve saját iskoláikban hasznosíthatják új ismereteiket.
hid44172„Az egy hét alatt a szervezők műhelymunkák, kirándulások (például kölni városnézés) és más aktivitások keretében (például falmászás) a nyelvtudás fejlesztésére, a népek és az egymás mellett élő kultúrák megismertetésére fektették a hangsúlyt. Ez az iskola a soknemzetiségű Európa diákjainak nyújt lehetőséget a német nyelv elsajátítására, hogy könnyebben tudjanak bekapcsolódni a német oktatási rendszerbe” – mondta Végi Noémi a tapasztatokról.
Puklavec Zalának a soknemzetiségű és heterogén kultúrával való ismerkedés tetszett legjobban, hiszen sok barátság kötődött. „Érdekes volt azt is megtapasztalni, hogy egy vallásilag is heterogén csoport mennyire megérti egymást, a másság elfogadása zökkenőmentesen, természetes mederben folyt. Szabadidőt is kaptunk, saját szemünkkel tapasztalhattuk meg a körülményeket” – mesélte.
Feher Sara pedig hozzáfűzi, érdekes volt az is, hogy ő például egy lengyel családnál lakott, de a vendéglátó diáktárs már Németországban született. „A szervezés is nagyon jó volt, valódi német” – fűzte hozzá.
hid44173Vida Sandra koordináló tanár a projekt célkitűzésével összhangban (nyitottság, befogadás, a másság elfogadása) kifejtette: ha a saját tapasztalatra épülő tájékozódás és a tisztánlátás, a saját fejünkkel való gondolkodás és az információk helyes kiválasztása, az együttműködési, valamint a csoportépítő hozzáállás azok az erények, amelyeket egy gimnazistától elvárunk, akkor a projekt elérte a célját, s jelen esetben ez történt.
MCSi Design