kele
perec1
garas1
65. évfolyam
16. szám
Megjelenés:
2021. 04. 22.
kiscim1621
 

„A falevelek lehullottak”

A fönti jeligével a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Őrvidék Háza és a Savaria Városi Múzeum szervezésében csütörtökön Szombathelyen I. világháborús konferenciára került sor, melyen Szász Jenő, a kutatóintézet elnöke mondott köszöntőt.
Az elsőként megszólaló Deák Ernő, az Ausztriai Magyar Egyesületek Központi Szövetségének elnöke betekintést nyújtott a burgenlandi hétköznapokba az 1. világháború évtizedében.
Fráter Olivér történész plasztikus képet vázolt az 1918–19. évi katonai összeomlásról és annak az utódállamok területén még mindig zajló megmozdulásairól, így a Székely Hadosztály harcairól. Ugyancsak egy korabeli székely téma, Altay János tartalékos zászlós visszaemlékezései kerültek megtárgyalásra Mihály János történész-kutató előadásában.
Hende Csaba volt honvédelmi miniszter a konferenciának is helyet adó I. Ferencz József laktanya megépítésének az egész térségre kiható fejlődést elősegítő hatásáról tartott előadást. Az előadó a szovjet hadsereg jelenlétének romboló hatására is kitért, akik a laktanyát siralmas állapotban hagyták a városiakra.
A tartalmas konferencia keretében az erdélyi Kováts fényképészdinasztia első világháborús anyagának a kiállítására került sor, a szekciószünetekben a Muravidéki Nótázók első világháborús dalai hangzottak el.
MCSi Design