kiscim1218
 

Kárpát-medencei borászok találkozója Lendván

borlovag2417A múlt héten a Muravidéki Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesületének (MMGVE) szervezésében a Bánffy Központban zajlott a Kárpát-medencei borászok találkozója, melyre a Vajdaságból, Kárpátaljáról és Magyarországról érkeztek vendégek.
A találkozó célja a meglévő kapcsolatok szilárdítása, újak létrehozása és a borkultúra népszerűsítése volt. A jelenlévőket Földes Gyula lendvai magyar főkonzul köszöntötte, majd méltatta a határon túli magyar borászok 2011-ben létrehozott egyesületét, ennek alapértékeit, a szakmai együttműködést, a sorsközösséget és a komoly összefogást.
Szabó Balász, a magyar agrártárca főosztályvezetője a szlovén–magyar kapcsolatokat méltatva kitért a térség borászai előtt álló kihívásokra, rámutatott az egyre inkább negatív tendenciát mutató klímaváltozásra és ezzel kapcsolatban az új betegségek és kártevők megjelenésére, illetve a megfelelő érdekképviselet szükségességére. Boraink ugyanis kiválók – mondta –, de sajnos nemzetközi szinten szinte ismeretlenek.
Győrfy Károly, a Kelet-Balatoni Borlovagrend elnöke és nagymestere a borlovagok szerepéről tartott előadást, míg Fehér Marika szaktanácsadó a muravidéki szőlészetet múltját, jelenét és jövőjét mutatta be.
A vendégek megismerkedtek a Lendva-hegyi és a dobronaki szőlészet és borászat jellegzetességeivel is.
MCSi Design