kiscim1218
 

Gyümölcsös és Tündérkert a Kis-hegyen

bajansenye2217Bajánsenye önkormányzata a Földművelésügyi Minisztérium által kiírt, a zártkertek (a településekhez tartozó külső területek) felújítását megcélzó pályázaton sikerrel indult. A faluhoz tartozó Kis-hegy a projekt végeztével nem csupán megszépült, de gyümölcsfák telepítésével, illetve őshonos gyümölcsös létrehozásával, az 1800-as évekből való boronaház felújításával eszmeileg, turisztikailag is gazdagodott a település. A zártkert újjáélesztése 8,2 millió forintból valósult meg. Szombaton az Őrség határmenti falujában kertavató és projektzáró rendezvényen jártunk.
Nem csak megszépült a szőlőhegy, de az összefogás a jövőre nézve szó szerint gyümölcsöző lehet a bajánsenyeiek számára. A hegy elhanyagolt területeinek helyére tájjellegű, illetve őshonos gyümölcsfafajták kerültek, amely a jövőben génbankként fog szolgálni. A Tündérkert beültetését április 22-én szervezték meg több mint 100 fő részvételével. A helyiek gyermekeik, unokáik nevével ültettek el fákat, bízva abban, hogy valamikor fogyaszthatnak is a gyümölcséből. Papp Szabolcs hegybíró értesült a zártkerti revitalizációt célzó programról, a hegyi gazdákkal egyeztetett róla és a nevükben ő hívta fel az önkormányzat figyelmét a pályázatra. Az önkormányzat pedig készségesen fogadta a kezdeményezést, a pályázat sikerrel járt, így tavaly ősszel el is kezdődtek a munkálatok a hegyen. – Mindkét területrész, ahol a kerteket kialakítottuk, önkormányzati tulajdonba kerültek. Összesen 250 gyümölcsoltvány elültetése valósult meg őshonos és a területre jellemző fajtákkal a teljesség igénye nélkül. Pogácsaalma, cigányalma, bőralma, lepényalma, nyári alma, tüskés körte, vajkörte, vadkörte, berkenye, cseresznye és még sok más, fajtánként több tíz darab. A hegyen természetesen szőlő is van, a hegyre jellemző direkttermő fajtákból noha és kormin – sorolta Györke Gyula polgármester. A polgármester hozzáfűzte, hogy a pályázat sikeres végrehajtásához sokan és sokat dolgoztak. Komoly összefogásra volt szükség az önkormányzat, a hegyi gazdák, a helyiek és a közmunkások részéről is.
A hegy folytatásában a szőlőültetvények és pincék a helyiek tulajdonában vannak, így a terület szőlőhegyi hangulata a gyümölcsössel párosítva üde színfoltja, turisztikailag is érdekes látnivalója lett a településnek. A rendezvényen a már említett hegybíró, Papp Szabolcs a Kis-hegy történelmi múltjáról és jelenéről szólt, illetve a gyümölcsfák telepítésének fontosságáról, ami a jövő generációjának génbankként, a termelt gyümölcsök pedig nem csak táplálékul, de a pálinkafőzés alapanyagául is szolgálnak.
V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár szintén megtisztelte az eseményt jelenlétével. Elmondta, hogy Magyarországon 200 ezer hektár zártkert van, ez másfélmillió parcellát takar. A zártkerteket érintő kiírás célja, hogy megmentsék és továbbvigyék a szőlőhegyek, gyümölcsösök világát, illetve hogy ez a másodgazdaság terepe maradjon. A gyümölcsös telepítését a miniszter a génmegőrzés szempontjából egy 24. órában elvégzett programnak nevezte. Jelenleg 50 önkormányzat vesz részt ebben Magyarországon, mintegy 50 ezer csemetét, oltványt ültettek el.
A köszöntők után az új gyümölcsöskertben az államtitkár, valamint a települést képviselő polgármester és hegybíró elültettek közösen egy vadkörtecsemetét, majd a felújított boronaház előtt egy kisebb színielőadást is láthattak az egybegyűltek a Kerkabarka színjátszóitól. A nap folytatásában a hegyen főzőverseny zajlott baráti családi összejövetellel.
MCSi Design